Szoborral, rendelővel, sportöltözővel gazdagodott Onga

A II. Ongai Városnap keretében avatták fel II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, átadták a megújult háziorvosi rendelőt és a felújított, kibővített sportöltözőt. Az ünnepségen részt vett dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

A szombat délelőtti időpont ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze Ekker Róbert alkotásának a felavatására. A vendégeküdvözlését követően dr. Madzin Tibor, Onga polgármestere mondott köszöntőt. Méltatta II. Rákóczi Ferencet és a kuruc szabadságharcot. Kitért arra, hogy a nagyságos fejedelem személyesen is járt az 1706-s hadjárata idején Ongán. Rákóczi seregeiben több ongai is harcolt. A környéken két település is elpusztult, de Onga megmaradt. Az élni akarás meghozta gyümölcsét, a fejlődés, gyarapodás útjára lépett a község, s tavaly elnyerte a városi címet. A szoborral méltó emléket állítottak a múltnak.

Benke István, a Rákóczi Szövetség miskolci vezetője ünnepi beszédében részletesen szólt a nagyságos fejedelem neveltetéséről, a családi hagyományokról, amelyek hatással voltak személyiségére. Munkásságát a hazaszeretet, a felelősség és a szegények gyámolítása hatotta át. Ezért nyerte el a nép szeretetét és vált a magyarság egyik legjelentősebb államférfijává.

Dr. Mengyi Roland és dr. Madzin Tibor közösen leplezte le a szobrot. Ezt követően városi kitüntetések átadásával folytatódott az ünnepség. Díszpolgári címet adományoztak Rózsa László nyugalmazott iskolaigazgatónak, illetve posztumusz díszpolgári címet Bűdi Ilona, egykori iskolaigazgatónak, önkormányzati képviselőnek.

A felújított I. számú háziorvosi rendelőnél dr. Mengyi Roland mondott avatóbeszédet. Elismerősen szólt arról, hogy megyénk legfiatalabb városa semmit sem veszített lendületéből, dinamizmusából, amit a városnapi hármas avatás is híven tükröz. Emlékeztetett arra, hogy az egészség nagy kincs, amelyre akkor szoktunk rájönni, ha valami probléma adódik. Fontos, hogy az orvosi alapellátás színvonalas és könnyen elérhető legyen. A most felújított rendelő 1988-tól működött, s már nem felelt meg a kor követelményeinek. Ezt felismerve az önkormányzat pályázott, nyert és szépen felújították az intézményt. Zárásként két dolgot kívánt az ongaiaknak dr. Mengyi Roland: „az első: a következő városnapon is legalább három új létesítménnyel gazdagodjon a város.A második: gyönyörű szép lett az orvosi rendelő, de senkinek se legyen rá szüksége.”

Dr. Petik Edit, háziorvos is szólt az épület lerobbant állagáról, s örömmel konstatálta, hogy szépen felújították. Az utca éke, a város büszkesége lett. Megköszönte Onga vezetésének, hogy szívén viseli az egészségügyet.

Dr. Mengyi Roland, dr. Madzin Tibor és dr. Petik Edit közösen vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületet megáldotta Szemerszki Mihály görög katolikus parochus.

A sporttelepen dr. Madzin Tibor és dr. Engel György, az MLSZ megyei alelnöke méltatta a sportöltöző felújításának és bővítésének a jelentőségét, majd felavatták az épületet.