Megveheti az ALTEO a Sinergy Csoportot

Megállapodást írt alá az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában lévő Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. megvásárlásáról. A lépéssel számottevően bővül az ALTEO energiatermelő portfóliója, és az energiakereskedelmi piacon is jelentősen erősíti pozícióit a tőzsdén jegyzett társaság. A felvásárlás érinti a Sinergy 11 leányvállalatban meglévő részesedését is, így további kilenc projekttársaság teljesen, kettő pedig részben az ALTEO tulajdonába kerül. Az ügylet zárására a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szükséges engedélyeinek megszerzését, illetve a szerződésben foglalt egyéb jóváhagyások és jellemzően adminisztratív feltételek teljesülését követően kerül majd sor, várhatóan 2015 első negyedévének végén.

 

A most elindított akvizíció révén az ALTEO erőművi portfóliója 41,25 megawatt villamosenergia- és 226 megawatt hőtermelő kapacitással bővül. A dinamikusan fejlődő társaság energiakereskedelmi portfóliója is jelentősen erősödik majd az ügylet hatására, az ALTEO a megszerzett energiatermelő kapacitások és erőművi szabályzóközpont révén a megtermelt villamos energiát a jövőben diverzifikált csatornákon tudja értékesíteni a végfelhasználók és a többi iparági szereplő részére.

 

„A ma elindított tranzakció szervesen illeszkedik az ALTEO hosszú távú üzleti stratégiájához. A Sinergy által kínált erőművi eszközpark és szakmai know-how lehetővé teszi, hogy még teljesebben ki tudjuk használni üzletágaink – a megújuló és az azt kiegészítő hagyományos energiatermelés, valamint az energiakereskedelem és a komplex ipari, energetikai szolgáltatások – szinergiáit. Az ügyletnek köszönhetően egy új területtel, a vízenergia hasznosításával is bővül megújuló-energetikai portfóliónk” – emelte ki a megállapodás legfontosabb hozadékait Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

 

A Sinergy Csoport megvétele lesz a társaság első nagyobb olyan akvizíciója, melynek finanszírozási hátterét részben a sikeres idei kötvényprogramok során befolyt források biztosítják. „A kötvényprogramból befolyt pénzt megfelelően megtérülő energetikai befektetésekbe forgatjuk. Az ALTEO hosszú távon számít befektetőire, az ő érdeklődésüknek a fenntartásához pedig szükséges a további, magas megtérülést és növekedést biztosító, az ALTEO energetikai kompetenciájába illeszkedő befektetések megvalósítása. A Sinergy Csoport megvásárlása jó befektetési döntés, amely még dinamikusabb fejlődési pályára állítja majd az ALTEO-t” – hangsúlyozta Ifj. Chikán Attila. Az ALTEO 2014 során négy alkalommal értékesített névértéken összesen 3,5 milliárd forint értékben kötvényeket.