Teszteli a Telekom az LTE-Advanced  technológiát

Jelenleg is zajlik a Telekom 4G hálózatán az újabb állomások bekapcsolása, amellyel jövő év elejére már az ország lakosságának 80, jövő év végére pedig 93 százaléka számára elérhetővé válik a szupergyors mobilinternet szolgáltatás. Mint ismeretes, a frekvenciák használatba vételét követően a Telekom azonnal tovább bővítette 4G mobilinternet hálózatát, ennek eredményeképpen mára 75 százalékosra emelkedett a Telekom 4G kültéri – lakosságra vetített – országos lefedettsége. Ezzel egyidejűleg  az elérhető maximumra növelte a 4G mobilnet névleges –díjcsomagtól és készüléktől függő – letöltési sebességét, így akár 150 Mbit/s sebességű mobilnetet kínál ügyfeleinek az ország első és legnagyobb 4G hálózatán.

 

A 4G fejlesztésekkel párhuzamosan, már a jövőre készülődve, elsősorban a további tapasztalatszerzés érdekében a napokban néhány állomásán a Telekom bekapcsolta az LTE Advanced szolgáltatást is, így a 4G következő állomását jelentő technológia már ma elérhető teszt környezetben a piacvezető szolgáltató mobilhálózatának bizonyos pontjain. A teszthálózat elméleti maximális letöltési sebessége 300 Mbps, és jelenleg a cég négy budapesti telephelyének körzetében, a XI. kerületben található Infopark szinte teljes területén, illetve a Telekom Krisztina körúti székházában működik.

 

A Telekom ez év áprilisában Krisztina körúti székházában az Ericssonnal Magyarországon elsőként tesztelte az LTE-Advanced technológiát. A Telekom és az Ericsson közös bemutatóján az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális sávszélességet demonstrálták óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve a helyszínen a levegőbe emelkedő octocopter (drón) és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével.

 

A jövőben a mobil szélessávú technológiák várhatóan egyre inkább a 4G/LTE irányába fejlődnek tovább, hiszen például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni.