Megújul a miskolci családok átmeneti otthona

Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett miskolci családok átmeneti otthona több mint 100 millió forintból újul meg. Az átfogó renoválás az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A TIOP-3.4.2-11/1-2012-0140 számú, „Új utakon – Családok átmeneti otthonának felújítása Miskolcon” elnevezésű projekt keretében teljesen megújul az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci központja.

A szeptemberben elindult felújítás és bővítés fő célja, hogy minden ellátott, bent lakó család számára biztosíthatóak legyenek a méltó életkörülmények, valamint az ellátások hatékony működéséhez ideális háttér, infrastruktúra álljon rendelkezésre.

A fejlesztés szükségességét az is indokolta, hogy az épület folyamatosan romló állapota már nem tette lehetővé annak rendeltetésszerű használatát. Ezenfelül a nehéz körülmények közé került családoknak nyújtott ellátás folyamán olyan új igények is megfogalmazódtak, amelyeknek az intézmény további korszerűsítés nélkül nem tudott megfelelni.

A miskolci átmeneti otthon felújítása több mint 108 millió forintból valósul meg. Ebből a forrásból az intézmény szinte minden helyiségét újjá varázsolja a Segélyszervezet: a 15 lakószobán kívül a fejlesztő és csoportfoglalkozásoknak helyet adó termek, a mosdók, konyhák, de még a folyosók, közlekedők, raktárak, irodák is teljesen megújulnak. Az energiatakarékosság és a költséghatékony működés jegyében az épület hőszigetelésére (pl. nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése, külső szigetelés) is nagy gondot fordítanak a felújítás során. Annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottak is gond nélkül igénybe tudják venni az intézmény szolgáltatásait, az Ökumenikus Segélyszervezet az épület teljes körű akadálymentesítését is elvégzi.

Az átmeneti otthonában kiemelt szempont, hogy családok és a gyermekek számára szervezett programok ideális körülmények között valósulhassanak meg, ezért az intézményben egy nagyobb csoportszobát is létrehoznak.

Az átalakításnak köszönhetően januártól modern, barátságos, energiatakarékos és jól használható lakóhelyiségek, közösségi terek várják az Ökumenikus Segélyszervezettől segítséget kérő családokat Miskolcon.