Az elmúlt évek hatékonysági fejlesztéseit díjazta a Siemens

Az Opel Szentgotthárd Kft., a BKK Közút Zrt. és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kapták idén a Werner von Siemens Hatékonysági Díjat

Gyorsabb haladás a főváros útjain, 660 magyar háztartás áramellátásának megfelelő villamosenergia-megtakarítás, pontosabb szűrési vizsgálatok és magasabb leletezési biztonság. A felsorolt eredményekben közös, hogy a beruházók korszerű Siemens technológia felhasználásával növelték szervezetük hatékonyságát. A Werner von Siemens Hatékonysági Díj győztesei az ipari gyártás, a közlekedés és infrastruktúra, valamint az egészségügy területéről kerültek ki. A döntős pályázatokat decembertől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utazóközönsége is közelebbről megismerheti majd.

A Siemens azzal a céllal kereste az elmúlt évek hatékonyságnövelő beruházásait, hogy a jó példák bemutatásával ösztönözze a hazai gazdaság szereplőit a fenntarthatóbb működésre.

A beérkezett pályázatok közül a szakértő zsűri összesen 9 pályázatot juttatott a legjobbak közé. Az ipari gyártás területéről az Opel Szentgotthárd Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a FAG Magyarország Ipari Kft., a közlekedés és infrastruktúra területéről a BKK Közút Zrt., a BKV Zrt. és a Budapest Music Center, míg az egészségügy területéről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum pályázata jutott a döntőbe.
Ezt követően a zsűri számos szempontot – többek között a fejlesztések komplexitását, innovatív jellegét és üzleti, illetve társadalmi hasznosságát – értékelve választotta ki az elmúlt évek legjobb, Siemens technológiával végrehajtott és igazoltan hatékonyságot javító fejlesztéseit.

A zsűri döntésének értelmében az ipari gyártás területéről az Opel Szentgotthárd Kft. pályázatáé lett az első díj. A vállalat a hengerfej- és vezérműtengely- megmunkálásához használt emulzióellátó rendszerének átépítéséhez, korszerűsítéséhez kötődő projekttel indult. A befektetésnek köszönhetően a gyár mintegy 660 háztartás energiafogyasztásának megfelelő villamos áramot takarít meg.

A zsűri a közlekedés és infrastruktúra területéről a BKK Közút Zrt.-nek a budapesti közúti forgalomirányítás további fejlesztését célzó pályázatát ítélte a legjobbnak. A szervezet az euro-regionális EasyWay projekt II. fázisának keretében telepítette a Siemens SITRAFFIC Scala forgalomirányító és forgalom-menedzsment központ rendszerét, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 7 km/órával nőtt az átlagsebesség csúcsidőszakban a mért fővárosi utakon.

Az egészségügy területéről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházat díjazta a Siemens. Az intézmény 12 milliárd forintos, EU-támogatásból megvalósuló fejlesztése közvetetten 60 ezer fekvő- és mintegy egymillió járóbeteg ellátásának körülményeit javította jelentős mértékben. Az emelkedett számú vizsgálatok elvégzését többek között Siemens diagnosztikai berendezések is segítik.

A Siemens és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér együttműködésének jóvoltából a projekteket 2014. december 1-jétől az utazóközönség is megismerheti. A pályázatokból készült installáció a repülőtér központi várócsarnokában, a SkyCourtban két hónapon keresztül megtekinthető lesz.