A Tórát visszakapja a megtalálója – a sorsa csak temetés lehet –
tórák

Nem gondoltam volna, hogy a régiségvásárban felfedezett Tóra esete ilyen érdeklődésre tart majd számot. Kezdem a lényeggel a rendőrség nem készülhet fel az ilyen speciális esetekre mégis most helyesen jártak el.  Helyben lefoglalták a Tóratekercset és megkérték az árust, hogy igazolja az eredetét.

Nos, aki nem tudja ez a zsidóság egyik legszentebb ereklyéje, a Tóra nem más mint Mózes öt könyve és a zsidó közösségek ebből imádkoznak.  Akkor ha megvan tíz hittestvér a zsinagógában vagy az imateremben. Tehát a Tóra közösségi tulajdon szakrális tárgy amelyet a zsidó törvények szerint személyesen senki nem birtokolhat. Természetesen ez a törvény nem vonatkozhat más felekezeten kívüli  polgárokra. Viszont a zsidóknak se ad lehetőséget arra, hogy ezt eladják és ha a Tóra megsérül, megszentségtelenítik illő eltemetni mint a régi használaton kívüli imakönyveket.

A miskolci rendőrkapitányságon megnézhettük a lefoglalt Tórát. Nagyon rossz állapotban van a pergamen több helyen sérült és olvashatatlan. Egyes oldalak szakadtak és újrafűzöttek. Ránézésre a XIX században íródhatott és szép munka.  Az árus állítása szerint valahol egy padláson találták és kötelességszerűen bemutatták a hitközségen, ahol jelezték ez már sajnos temetésre érett.

Az árus nyilatkozata hihető hiszen valamikor rengeteg ilyen kézzel írott értékes Tóra volt minden közösségben. Majd a deportálások idején a vészkorszakban sokan próbálták elmenteni és akik soha nem tértek vissza azoké ilyen sorsra jutott.

Az árusnak most is tettek egy tisztességes ajánlatot, hogy megveszik és illő módon eltemetik. Ám a kereskedő túlságosan magasra értékeli a Tórát abban bízva, hogy lesz aki legalább háromszázezer forintot szán erre. Magam nem tartom reálisnak az árat, helyében ötven ezer forintért méltósággal megszabadulhat tőle.

Az ezzel kapcsolatos hírt többen átvették és ízléstelenül kommentálták.

Semmi gond, nem is várható el mindenkitől, hogy kulturáltan minden vallást, felekezetet tiszteletben tartó véleményt mondjon az aktuális hírekről. Noha számukra is ott van a böngésző, ahol tanulmányozhatják amit ebben az ügyben tudni lehet.