A szeretet melegébe burkolózva

Csend, nyugalom, békesség honol az utcán, megáll a kisbusz, leszállnak utasai. Otthonról hazajöttek. Naponta megteszik ezt az utat. Fizikálisan és lélekben is. A Kihívással Élők Intézménye 24 férőhellyel biztosítja az értelmi – érzékszervi – és mozgásszervi fogyatékkal élők, és autista emberek fizikai ellátását, mentális gondozását.

A Gondoskodó Központ szociális intézménye egy igazi kis gyöngyszem. A településrészen családi házak ölelésében emelkedik az épület, amely befogadja azokat a különleges embereket, akik amellett, hogy segítségre szorulnak, gyakran saját világukba menekülnek, itt otthonra, társakra, gyakran barátokra lelnek.

„Intézményünkbe olyan három éven felüli gyermekek és felnőttek jöhetnek, akik oktatási intézménybe nem integrálhatók, önkiszolgálásra csak részben, vagy önellátásra nem képesek, de felügyeletre szoruló fogyatékosok. Számukra biztosítunk napközbeni tartózkodását, közösséget, nappali ellátást, foglalkozásokat, étkeztetést” – tudtuk meg Csengeri Nórától, az intézmény vezető szakemberétől.

Az intézmény szolgáltatásai segítséget nyújtanak a családok és az ellátottak napi problémáinak megoldásában, krízishelyzetek megelőzésében és kezelésében, a lelki egészség megtartásában, annak támogatásában. Mindezt úgy teszik, hogy ellátottjaiknál érvényesüljön az információhoz való jog, ne sérüljön az alapvető emberi jogok és az ellátással kapcsolatos adatok védelme. A munkatársak napi segítséget nyújtanak az ellátottak személyes ügyeiben, és itt napi irányelv az esélyegyenlőség megvalósítása és nem utolsósorban az emberi méltóság tisztelete, a személyiség védelme

Kihívással élők. Ők maguk ezt talán nem is igazán érzik. Néhányuk nyitott a világra, de vannak közöttük „visszavonulók”. De együtt vannak. Rajzolnak, beszélgetnek, énekelnek, zenét hallgatnak, vagy van, akit a televízió képernyője köt le hosszú időre. A gondozási feladatot ellátó szakemberek pedig személyre szabott ellátással teszik tartalmassá és egyben a fejlődésük szempontjából hasznossá is a napokat. A családok számára pedig megnyugvást jelent, hogy biztonságban, szeretetben tudhatják kicsi vagy már felnőtt fogyatékkal élő gyermeküket.

A fogyatékkal élők nappali ellátását biztosító intézmény várja új lakóit. Képzeletbeli kapuit naponta a szeretet nyitja, bent pedig a gondoskodás, a figyelem várja az arra rászorulót.