Szalagavató lazítással
gondoskodó központ

„Próbálj meg lazítani” – énekelték az iskola igazgatójának a végzős diáklányok a közönség vastapsa közepette. A Gondoskodó Központ egyik intézményének fenntartásában működő Új Esély Oktatási Központ szalagavató ünnepségén a megható könnyes pillanatoktól a harsány nevetésig terjedt a hangulati skála.
A szalagavató ünnepség minden diák életében egyedi és meghatározó élmény, hiszen ilyenkor tudatosul először a fiatal lányok és fiúk életében, hogy valami fontos szakasz hamarosan lezárul. Sokak életében a diákévek, mások számára a gondtalannak tűnő gyermekkor. Ebben az évben az Új Esély Oktatási Központ életében is először volt közös szalagavatója a szeptembertől egy intézményben tanuló diákoknak, hiszen a korábbi sajószentpéteri Pattantyús Ábrahám Géza Szakképző Iskola diákjaira ezen az estén már az új iskola jelképes szalagjai kerültek.
Különleges évnek nevezte Banka István, az intézmény igazgatója az elmúlt időszakot, hiszen az új telephelyen működő iskola új helyzeteket is hozott. A diákok egy része tavaly még Edelénybe járt, szeptemberben pedig Sajószentpéteren ült az iskolapadba. A pedagógusok között is volt, aki jött az osztályával, de akad olyan is, aki reggelente Edelénybe utazik. Bővült a tantestület, nőttek a szervezési feladatok, volt ismerkedés, megismerés, összecsiszolódás. Mégis a szalagavató ünnepség színpadán úgy sorakozott fel a hat osztály, mint egyetlen nagy közösség, egy élmény, ugyanaz a pillanat, azonos üzenetek. Hiszen a diákok számára mégiscsak egyszeri és megismételhetetlen…
Én mindig elérzékenyülök az ilyen ünnepélyes eseményeken, és ilyenkor hatványozottan érzem, hogy milyen jó dolog pedagógusnak lenni – mondta meghatódva Szántai Ibolya igazgató helyettes asszony, aki a korábbi tagintézmény igazgatója volt, és most is a szakképzés felelős vezetője. Ismer minden tanulót, sok-sok emlék, élmény, megismételhetetlen pillanat halmozódik fel az évek alatt, és a tanárnak sem könnyű az elválás a szinte kisgyermekként bekerülő és most kész felnőttként búcsúzó tanítványtól. Még akkor is, ha a szalagavató nem a végső búcsúzás, hiszen következik egy számonkérésekkel teli időszak, záróvizsgák, egyfajta utolsó nekifutás.
A színes program után a tantestülettel találkozott Orosz Mariann, a Gondoskodó Központ elnök asszonya, aki megköszönve a pedagógusok és a segítő szakemberek munkáját, már a jövő terveit vázolta fel. Külön kiemelte, hogy a kultúra és a sport területén kötött megállapodásoknak köszönhetően kinyílnak az iskola kapui, és az itt tanuló tehetséges gyermekek lehetőségei egy szebb, értékes, tartalmas, teremtő életre.