A gazdasági folyamatoktól a kerékpárutakig

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén többek közt tájékoztató hangzott el a NAV részéről megyénk 2013-as gazdasági folyamatairól. A testület közmeghallgatást is tartott, amelyen a kerékpárutakról esett a legtöbb szó.

A határozatképesség megállapítását követően több kisebb módosítással a testület elfogadta a napirendet. Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő helyét Marton Péter vette át. A közgyűlés módosította a megyei értéktár bizottsággal kapcsolatos határozatát, amely értelmében Bánné dr. Gál Boglárka (Fidesz-KDNP) lett a bizottság elnöke, a tagsága pedig frakciónként 1-1 fővel bővült. A következő napirend is kapcsolódott az értéktárhoz, ugyanis utólagos jóváhagyást kértek- és kaptak –  a Földművelésügyi Minisztériumhoz benyújtott egyedi támogatási kérelemhez. Török Dezső bejelentette: a napokban megérkezett válaszlevélben arról tájékoztatták, hogy 10 millió forintot nyert az értéktár bizottság.

A közgyűlés 2015. évi munkatervét tartalmazó javaslattal kapcsolatban dr. Kovács János, megyei főjegyző elmondta, hogy igyekeztek figyelembe venni a frakciók javaslatait. Több módosító javaslat is elhangzott, amelyek közül volt amelyiket elfogadtak, s olyan is, amelyet elutasított a testület. Pasztorniczky István (Jobbik) az elnök válaszát követően visszavonta két javaslatát. Az egyikben azt szorgalmazta, hogy készüljön beszámoló februárra Borsod-Abaúj-Zemplén hulladékgazdálkodásának helyzetéről, illetve a közgyűlés bizottságai a járási székhelyeken tartsanak kihelyezett üléseket. Török Dezső mind a kettőt fontosnak tartja, de kérte, hogy most ne vegyék be a munkatervbe. A hulladékgazdálkodásban több cég is érintett ezért a beszámolót a második félévre tudja a hivatal elkészíteni. A bizottsági üléseken túl akár a közgyűlés is tarthat kihelyezett ülést. Előtte meg kell vizsgálni a technikai, anyagi feltételeket. Lukács András (MSZP) frakcióvezető jelezte, mivel figyelembe vették javaslataikat a szocialisták is támogatják az előterjesztést. A testület 24 igennel, egyhangúan elfogadta a munkatervet. Minden megyei önkormányzatnak lehetősége van egy személyt delegálni a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésébe. Ezzel a lehetőséggel élve a testület Török Dezsőt delegálta a MOB-ba.

A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak helyzetéről készült beszámolót és a fejlesztés irányaira tett javaslatot Varga Ferenc, külügyi főtanácsadó foglalta össze. Kitért arra, hogy a megyei önkormányzat feladatainak a változásával párhuzamosan a külkapcsolatokban is előtérbe került a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos együttműködés. Kiemelte a bizalmi légkör megteremtésének, megőrzésének fontosságát. Sikerként könyvelhetjük el a miskolci Konfucius Intézet létrehozását, illetve a Borsodban felépítendő kínai citromsavgyárat. Kitért a nemzetközi szervezetekben való tagsággal járó előnyökre, valamint a határmenti együttműködésre. Lukács András az alkalmat megragadva javasolta, hogy a külkapcsolatok ápolása terén lehetne nyitni a frakciók felé, bevonni a tárgyalásokba, delegációkba. Török Dezső válaszában elmondta, hogy nyitott ajtókat dönget. Miklós Árpád (Jobbik) frakcióvezető a határmenti közlekedési, gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta, ami egybe esik a megye vezetésének a törekvéseivel. A beszámolót egyhangúan elfogadta a közgyűlés.

Szalayné Ostorházi Mária, a NAV regionális adó főigazgatóságának a vezetője adott tájékoztatást megyénk 2013. évi gazdasági folyamatairól. Amely lényege, hogy a gazdasági teljesítmény gyakorlatilag minden lényeges mutatóban elérte a válság előtti szintet. Pasztorniczky István a leszakadó járások felzárkóztatására hívta fel a figyelmet, Szűcs Erika (DK) pedig a kreatív, képzett munkaerő megtartásának, anyagi megbecsülésének a fontosságára. Csiger Lajos (Fidesz-KDNP) frakcióvezető emlékeztetett, hogy a tervezéshez jól kell ismerni a helyzetet, például hogyan tudnak élni az igénybe vehető állami kedvezményekkel. Hozzá tette: növekedési hitel a KKV szektor megerősítését szolgálja.

A BOR-VIDÉK Tokaj-Hegyalja Programiroda fióktelepének munkájáról készült tájékoztatót a problémák említése mellett a testület tudomásul vette.

Rövid szünetet követően közmeghallgatást tartott a megyei közgyűlés, amelyen Pasztorniczky István képviselő, mint állampolgár hívta fel a figyelmet a sárospataki, egykori kisvasúti híd megőrzésére, hasznosítására, mondván kis átalakítással alkalmas lenne kerékpáros híd funkció ellátására. Török Dezső válaszában elmondta, hogy két féle kerékpárút esetében lehet pályázni támogatásra, ha a munkába járást, vagy turisztikai célt szolgál. Itt ezen utóbbiról lehet szó. Az érintett önkormányzatnak kell pályáznia.

Varga József (Mályi lakos) a Miskolccal összekötő kerékpárút anomáliáira, a 3-as főút községen átvezető szakaszának problémáira, illetve egy szennyvíz átemelő bűzhatására hívta fel a figyelmet. Kérdéseire írásban kap majd választ.  Egy miskolci lakos levélben érdeklődött fakivágásról. A megkeresést továbbítják a városi önkormányzathoz.