Új gazdát keres a Négy Mancs a lónak, amelynek kivágták a nyelvét

Jake, a fiatal mén, két társával a szomszéd földjére tévedve legelt, mire a telek tulajdonosa súlyosan bántalmazta őket. Jake-nek kivágta a nyelvét. A lovak gazdája a Négy Mancsot hívta segítségül. Az állatvédők a három ló meggyógyítása után Jake-t átvették, és miután megtanult újra bízni az emberekben, az őrbottyáni Bottyán Equus menhelyen várja új gazdáját.

Robert Hengl, a Négy Mancs lovakkal foglalkozó szakértője elmondta: „Az operáció után Jake felépülésében, az emberektől való félelmének leküzdésében a pálmonostorai Lakota Ranch volt segítségünkre. Mivel a tulajdonos kénytelen volt felszámolni a lómenhelyet, most átszállítottuk a másik szövetséges menhelyre, a Bottyán Equushoz.„Rédei Éva, a Bottyán Equus menedzsere szerint: „Bár nagyon nehéz kellően felkészült új tulajdonost találni ezeknek a lovaknak, mi megpróbáljuk. Jake egészséges, így hosszú és jó élete lehet még. Most csupán annyi emlékeztet a szörnyű esetre, hogy amikor eszik, a takarmány egy része a rövidebb nyelve miatt kipotyog a szájából.“

A Négy Mancs évek óta támogatja a Bottyán Equus működését, és Jake a második, általuk mentett ló Őrbottyánban.
Csuti, a hét éves kanca majdnem három évig élt egyedül egy fához kötve, magára hagyatottan. Verték és éheztették, és a gondozás hiánya miatt a patája is eltorzult. Őt 2010-ben mentették ki és mára teljesen rendbe jött. Igaz, az első hetekben mindig egy fa mellett állt szorosan, épp ahogy korábbi három évében, amikor a másik fához kötözve élt.

A lovak haszonállatoknak számítanak, ezért a túl öreg, tenyésztésre, munkavégzésre alkalmatlan, vagy csak drágán gyógyítható állatok a vágóhídon végzik. Csak nagyon kevés ló kerüli el ezt a véget.