Az idei első affér – kínai bazár ahol a protézisek készültek  – cserebere fogadom a pénzt vissza nem adom – kellett volna felpróbálni…

Tetszik látni ezt a házat. Ezzel szemben laktam több mint húsz évig. Itt nőttem fel a Széchenyi 48 vagy hol 50. számú házban. S mindennap ezt láttam az első emeleti ablakunkból. Ahol most a Napsugár kínai bazár van ott volt a Gyógyászati Segédeszközök Gyára . Igen gyára, így volt kiírva . Ott készültek a lúdtalpbetétek és a láb kar protézisek. Majd amikor kiköltöztek onnan ezzel bővült a Piva cukrászda illetve a Napsugár. Egy térbe kerültek. Majd most a kínai üzlet felvette a cukrászda nevét – Napsugár lett.

Hogy miként jutott eszembe – egyszerű a válasz. Vásároltunk december 29-én itt egy fekete női nadrágot ami az első használatkor varrásnál szétment. Ma volt az első lehetőség, hogy visszavigyük. A kínai tulajdonos elzárkózott a cserétől, felajánlotta egy hét múlva menjünk vissza érte, addig megvarratja. Közben a mellette álló szőke magyar eladó kontrázott – kellett volna felpróbálni és egyéb hülyeségekkel védelmezte a tulajdonost. Remélem megjutalmazza érte.

Másodszorra felpuhult. Kértük a vásárlók könyvét ami szerinte nincs. Bár én láttam a falon.  Kölcsönös hangfelvitel után  gondolkodóba esett és visszaadta pénzt minden felesleges adminisztráció nélkül.

Hogy mi a tanulság? Csupán annyi, hogy a kínaiak nincsenek tisztában a helyi vásárlási kereskedelmi jogszabályokkal. S ha valaki emelkedettebben követeli a jogai érvényesítését már tartanak a bonyodalmaktól. Ami egyet jelent, nem biztos, hogy minden rendben lenne az ügyvitel körül. Tehát jobb a békesség.

Nem vagyok kínai ellenes.  Már csak azért sem mert ha nem lennének textil nagyhatalom és nem árasztanák el az országot olcsó ruházati termékkel , cipőkkel a fél ország a turkálóból öltözne. Tehát helyzet van, szükség van rájuk.

Ám azt se felejtsük el, hogy a kialakult helyzetért őket is terheli a felelősség. Áfa vámmentes csempész ruhaneművel terítették be a piacot. Ezzel a hazai varrodákat, bőrdísz műveseket textilgyárakat sikeresen csődbe vitték. Velük nem lehet versenyezni. Hogy miért nem … talán azért mert nagy mennyiségben nagy szériában termelnek és mókuskáznak  az adóbefizetésekkel. Persze ha nem tennék nekik se érné meg a kacatokkal teli áruházak üzemeltetése. A témában még jelentkezek.