Miskolcon kórházak csatlakoznak a távhőre

Miskolc, 2015. január 12.: A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Miskolci távhőszolgáltatás bővítése”, KEOP-5.4.0/12-2013-0019 azonosító számú projektjében a Szent Ferenc és Semmelweis kórház távhőre csatlakoztatását valósítja meg ez év első felében.

 

A Miskolc Holding Zrt. tagvállalata a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. 2013 szeptemberében sikeresen pályázott a miskolci távhőszolgáltatás további bővítésére. A program részeként az avasi hőkörzet „szomszédságában” elhelyezkedő Szent Ferenc Kórház és Semmelweis Kórház távhőrendszerre történő csatlakoztatását valósítják meg. A kivitelezés 2015. január közepén kezdődik, az érintett kórházak területén.

 

A projekt célja a kórházépületek távhőre csatlakoztatásával a földgáztüzeléshez képest az energiaköltségek csökkentése, a megújuló geotermikus energiatermelés használatának növelése mellett, a miskolci távhőrendszer kihasználtságának fokozása, az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése.

 

A projekt során a távhőellátáshoz szükséges korszerű, előreszigetelt távfűtési gerincvezeték épül az Ifjúság útja – Bottyán János utca között, valamint nyolc új felhasználói hőközpont a hozzá tartozó bekötő-vezetékkel.

 

A távhővezeték építési munkálata a Semmelweis Kórház területén 2015. január 12-én kezdődik, mely munkálatok a Kórház területén belüli gyalogos- és gépjármű közlekedést érintik, a munkaterületek környezetében május végéig.

A MIHŐ Kft. tervei szerint közterületet érintő munkák – távhővezeték-fektetéshez szükséges földmunkálatok – februártól várhatók. Ez azt jelenti, hogy 2015. februártól május végéig időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani az Ifjúság útja, Csabai kapu és a Bottyán János utcában.

A munkavégzéssel érintett közterületeket, a közlekedést gátló bontásokat, a munkavégzést követően a lehető leghamarabb helyreállítja a szerződött vállalkozó.

 

A beruházás eredményeként kb. 6.500 GJ-al csökken az energiafelhasználás, ami a lakosság életminőségében eredményezhet javulást. Ugyanis a projekt eredményeként – nemzetgazdasági szinten a több mint 6.500 GJ/év primer energiahordozó megtakarításával – az üvegházhatású gázok kibocsátása évente kb. 770 tonnával csökken.

 

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás elszámolható összköltsége 279,67 millió forint, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által megítélt vissza nem térítendő támogatás összege 139,83 millió forint. Az önrészt a MIHŐ Kft. finanszírozza.