Professzionális egészségügyi háttér
csiba
Péntek kora délután együttműködési megállapodást kötött a B.-A.-Z. Megyei Kórház és a DVTK annak érdekében, hogy a sérülés megelőzés és sérülést követő rehabilitáció még nagyobb hatékonysággal működjön.
Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa jelentette be, hogy intézménye és a DVTK-t működtető Diósgyőr FC Kft. együttműködési megállapodást ír alá, ahogy fogalmazott: összetesszük azokat az erősségeket, amivel a két szervezet rendelkezik.

A folytatásban Szabó Tamás diósgyőri ügyvezető arról beszélt, hogy mekkora megtiszteltetés a megye egyik legjelentősebb intézményével megállapodást kötni.

– A megyei kórházban hosszú évek alatt felhalmozódott és jelen pillanatban is gyarapodó szakmai tapasztalat rendkívüli fontosságú a DVTK számára – fogalmazott. – A sportban manapság nem csak a pályán dőlnek el a dolgok, ezért kiemelten fontos az egészségügyi háttér. A mai megállapodás nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy a DVTK sportolói – beleértve a labdarúgókat, kosárlabdázókat és minden más, reményeink szerint csatlakozó sportág képviselőit – olyan orvosi hátteret kapjanak, ami versenyelőnyt biztosít a DVTK számára. Ennek hatására a DVTK eredményesebb lehet, a megyei kórházban pedig magasabb szintre kerül a szakmai tudás néhány speciális területen, mint a sport és az ahhoz kapcsolódó rehabilitáció – osztotta meg az ügyvezető.

Ezt követően dr. Nagy Gábor orvosigazgató vette át a szót: – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található két jó „cég”, az OTP Bank Liga egyik élcsapata és – szerénytelenség nélkül mondhatom – az ország egyik vezető kórháza. Adta magát a felvetés, miért nem egyesítjük az erőnket? Eddig is segítettük a diósgyőri labdarúgó csapatot, de azon az állásponton voltunk, hogy ezt szervezettebb formában is lehet. Vannak közös pontok, például szakemberképzés, ami együtt könnyebb. Továbbá önmagában sem a kórház, sem a labdarúgó klub nem tud szükséges létszámú szakembert teljes munkaidőben foglalkoztatni, együtt viszont tudunk alkalmazni sportra specializálódott gyógytornászt, dietetikust, rehabilitációs szakembert. Biztos vagyok benne, hogy mindkét fél jól jár majd – bizakodott az orvosigazgató.

Sportszakmai oldalról Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója egészítette ki az elhangzottakat.

– A DVTK életében nagy lépés, hogy mától szervezett keretek közt működik az orvosi háttér, a prevenció és a rehabilitáció. Manapság ez elengedhetetlen a sport terén, újabb lépést teszünk a fejlettebb futballkultúrájú országok felé. Ezen a területen is komoly klubként működve, remélhetően a rehabilitációban kevesebb, a prevencióban több munka vár ránk – reménykedett a sportszakember.