Új tulajdonosa van a Praktikernek

Christopher Seagon, a Praktiker Holding csődgondnoka értékesítette az utolsó megmaradt külföldi leányvállalatot, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft.-t

A Praktiker áruházak eladásával a csődgondnok, Christopher Seagon mostanra valamennyi operatívan működő, Németországon kívüli leányvállalatot sikeresen értékesített, s összesen 6.600 munkahely megőrzését biztosította. A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető, ami 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert. A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A tulajdonosváltással a hazai Praktiker a 19 áruházát, illetve az összes, csaknem 1100 munkahelyét biztonságban tudhatja.

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG a lengyelországi Praktiker áruházlánc után a konszern másik külföldi leányvállalatát, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t is átveszi. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést Christopher Seagon ügyvéd, a BM Praktiker International GmbH – hazai Praktiker anyacégének – csődgondnoka írta alá, a németországi csődkérelem benyújtását követően mintegy másfél évvel. A tranzakció gazdasági keretfeltételeit illetően a felek titoktartásban állapodtak meg. Az átvételhez még szokásos módon Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A csődgondnok a magyarországi értékesítéssel együtt mind a hét Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH égisze alatt működtek. A magyarországi értékesítési folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán. „Örömömre szolgál, hogy immár mind a hét külföldi társaság összesen mintegy 6.600 alkalmazottja, mind pedig a BM Praktiker hitelezői számára sikerült a lehető legjobb eredményeket elérnünk“ – mondja Seagon.

A Praktiker Kft. eladásával Seagonnak mostanra Magyarországon is sikerült biztosítania a 19 áruház és a több mint 1100 munkahely sorsát. A strukturált pályáztatási eljárást követően Seagon különböző kötelező erejű ajánlatokat kapott. A Papag AG a hosszadalmas értékesítési folyamat során az összességében legjobb koncepcióval tudott felülkerekedni versenytársaival szemben. Saját közlése szerint a Papag is a Praktiker márkanév alatt szeretné tovább vezetni a társaságot.

A magyarországi Praktiker tavaly mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el. Seagon az új befektető számára kedvező lehetőségeket lát Magyarországon. „Bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy a magyarországi Praktiker szép jövő előtt áll, hiszen aki a 2013 októbere óta uralkodó, nehéz piaci feltételek mellett bizonyítani tudta, hogy sikerülhet a folytatás, az azt is bebizonyította, hogy a magyarországi vásárlók a Praktikert akarják“ – mondja Seagon.

A Praktiker Magyarország a hetedik és egyben utolsó még megmaradt működő külföldi társaság volt, amelyet Seagon csődgondnok egy befektetőnek adhat át. A luxemburgi Batiself SA-ban fennálló üzletrészeket már 2013 októberében értékesítette. 2014 februárjában az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő Praktiker-társaságok következtek, majd 2014. márciusában és áprilisában a lengyelországi, valamint a görögországi Praktikerek.

A fenti szerződéseknek köszönhetően a csődgondnoknak sikerült a vállalat teljes egészét megőriznie külföldön. Seagon szerint ez azért volt lehetséges, mivel minden külföldi társaság vezetőségének sikerült kemény és lelkes válságkezeléssel, a csődbe jutott Holding BM Praktiker International társasággal történő egyeztetések révén elkerülnie a másodlagos csődhelyzeteket. Ezenkívül minden országban más-más módon sikerült a vásárlókhoz is közelebb kerülni. Így például az áruválasztékot mindenhol az országban lévő tényleges kereslethez igazították, úgy, hogy a szigorú értelemben vett barkácsáruházi áruválasztéktól a lifestyle árucikkekig szinte minden rendelkezésre állt, ami érdekelheti a vevőket. „Az egyediség és rugalmasság döntő szerepet játszott abban, hogy a Praktiker válsága Németországon kívül teljesen ellentétes véget érhetett, mint az anyaorszá! gban“ – mondja Seagon.

Miután a Praktiker Németországban bő egy évvel ezelőtt beszüntette üzleti működését, Seagon mostanra már itt is pozitív eredményekről számolhat be a korábbi Praktiker üzletek átvételét illetően. A korábbi 230 telephely közül mintegy 130 mostanra új gazdát talált, túlnyomó többségében a barkácspiaci ágazatból. „Ez pozitív hatással van a Praktiker korábbi mintegy 11.000 alkalmazottjának nagyjából felére is“ – mondja Seagon.

Háttér

A BM Praktiker International GmbH a Praktiker-konszern egyik holdingtársasága. Ez a holding összesen 11 társaságot – illetve ezen társaságok üzletrészeit – fogja össze. A társaságok egyike a Praktiker Kft. A BM Praktiker International GmbH a Praktiker-konszernen belüli különböző csődök következtében 2013 október elején nyújtott be csődeljárás megindítása iránti kérelmet az illetékes hamburgi bírósághoz. Az eljárást a hamburgi bíróság 2013. október 21-én nyitotta meg, és Christopher Seagon ügyvédet nevezte ki csődgondnoknak. A BM Praktiker International GmbH csődkérelmének benyújtása idején a 11 társaság közül 7 rendelkezett aktív operatív tevékenységgel, amelyet Christopher Seagon, a holdingtársaság csődgondnokának segítségével sikerült egészen a társaságok értékesítéséig tovább is folytatni.