Aujeszky-betegségtől mentes Magyarország

Az Európai Unió tagállamainak egyhangú döntése értelmében Magyarország teljes területe mentes a sertésállományokat veszélyeztető Aujeszky-betegségtől. Ennek köszönhetően a hazai sertéstartók egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak, a Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont a betegségtől mentes státusz védelmében szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük – közölte a brüsszeli döntést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

 

Az EU illetékes bizottságának Állategészségügyi és Állatjóléti szekcióján meghozott döntésével hazánk bekerült az Aujeszky-betegségtől mentes tagállamok közé. Magyarországon kívül jelenleg tizennégy tagállam teljes területe és két tagállam egyes megyéi mentesek a sertés által terjesztett állatbetegségtől.

 

A betegségtől mentes tagállamokba – így már Magyarországra is – történő sertés szállítás előtt azért, hogy ne veszélyeztethessék a magasabb állategészségügyi státuszú tagállamok járványügyi helyzetét ­–, a szállítani kívánó tagállamoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük mind a származási gazdasággal, mind a szállítandó sertésekkel kapcsolatban – fogalmazott az uniós döntéssel kapcsolatban Zsigó Róbert.

 

A mentes státuszú tagország egy másik mentes tagállamba egyszerűbb feltételekkel szállíthat sertést, például a tenyésztés vagy továbbtartás céljából történő forgalomba hozatal esetén sem kell elvégezni a sertések szállítását megelőző vérvizsgálatot. A sertéstartóknak fontos tudni, hogy – a korábbi éveknek megfelelően – a monitoring mintavételeket továbbra is kötelesek elvégeztetni, mivel azok biztosítják Magyarország mentes státuszának megőrzését.

 

Aujeszky Aladár 1902-ben írta le először önálló betegségként ezt a sertések tömeges megbetegedését okozó kórformát, amely elnevezésében világszerte őrzi a magyar állatorvos emlékét.