A fejlesztési lehetőségekről egyeztettek Cigándon

„Jókor jött a felkérés, mert most még időben vagyunk” – szólt a szerdán Cigándon tartott egyeztető fórum aktualitásáról Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, aki a rendezvényen ismertette a 2014-20 közötti megyei fejlesztési programot.

Szépszámú érdeklődő – bodrogközi polgármesterek, jegyzők, fejlesztési szakemberek – fogadták el az invitálást. A vendégeket Oláh Krisztián, cigándi polgármester és Stumpf Attila járási hivatalvezető köszöntötte. Felhívták a figyelmet az egyeztetés, együttműködés fontosságára.

[1406_2.jpg] 002-cigand.JPG

Oláh Krisztián, mint köszöntötte a vendégeket

Török Dezső előadásában emlékeztetett rá, hogy  a megyei önkormányzat átalakítása során a területfejlesztés, vidékfejlesztés, területrendezés, koordináció került a tevékenységük középpontjába. Széleskörű egyeztetést követően elkészítették a 2014-20-as időszakra vonatkozó megyei fejlesztési programot – letölthető awww.baz.hu-ról – , amely középpontjában a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás bővítése áll. Az előrelépéshez meg lesznek a források is.  A kormány döntése értelmében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elérhető 800 milliárd forintból a megyék közül a legtöbb, 93 milliárd jut Borsod-Abaúj-Zemplénnek. Ehhez jön még Miskolc 35 milliárd forintos kerete.

[1406_0.jpg] 017-cigand.JPG

A forrásokról is részletesen tájékoztatást adott a közgyűlés elnöke

Most már vannak az egyes célokhoz rendelt konkrét  „indikátorszámok”. Török Dezső példaként az ipari parkokat említette. Az elkövetkezendő időszakban 160 hektárt tudnak támogatni a programból, 50 százalékos intenzitással. A TOP forrásokra egyébként a 100 százalékos támogatás lesz a jellemző, vagyis az önkormányzatoknak nem kell önrészt biztosítaniuk. A turizmustól a meghatározott körbe tartozó közutak javításától a barna mezős iparterületek rendbe tételéig számos témában lehet majd pályázni.

[1406_1.jpg] 004-cigand.JPG

Érdeklődéssel hallgatták a prezentációt

Török Dezső elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint júliusban megtörténik a pályázatkiírás, ősszel értékelés, az év végén pedig következik a szerződéskötés. A 93 milliárd a teljes időszakra szól, ebből az idén várhatóan mintegy 30 milliárdra lehet szerződni. „A településfejlesztési tervek fognak majd egymással versenyezni”- utalt a pályázati rendszer változására a közgyűlés elnöke.

[1406_3.jpg] 024-cigand.JPG

Egyeztetésre is lehetőség nyílt

Az irányító hatóság viszi végig a programot, de a megyék is szerepet kapnak a döntésben.