MIHŐ Kft.: Miskolcon kisebb az ökológiai lábnyoma a távfűtésnek

A tavalyi évben első alkalommal került megrendezésre hazánkban a Távhőszolgáltatás napja, amelynek időpontját épp március 6-ára, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapra tette a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége. A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. idén is megnyitja kapuit ezen a napon és „kalandtúrát” tart a távfűtés üzemeiben. Bemutatja azokat a fejlesztéseket, amelyek jelentősen csökkentik a MIHŐ ökológiai lábnyomát.

Kalandtúrát szervez a MIHŐ Kft. és társszervezetei március 6-ára azokba a létesítményekbe, amelyek naponta biztosítják 32 ezer lakás melegét, és használati melegvizét. Megnyitja kapuit Magyarország legmodernebb, okos megoldásokat alkalmazó távfelügyelete, amely lehetőséget teremt egy vezérlőteremből történő hibaelhárításra. Az érdeklődők megtekinthetik a Bioenergy-Miskolc Kft. faapríték-tüzelésű fűtőművét, amelyben Prof. Dr. Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem műszaki anyagtudományi kar dékánja tart Meghökkentő kísérletek címmel rendhagyó előadást. A nyíltnap alkalmából a MIHŐ Kft. Tatár utcai fűtőműve és az MVM MIFŰ Kft. Kombinált Ciklusú Erőműve is látogatható, amely nagy hatékonysággal kapcsoltan hő- és villamos energiát termel az Avasi és Belvárosi hőkörzetek ellátására. A korszerű technológia primer energia-megtakarítást tesz lehetővé.

A MIHŐ Kft. ökológiai lábnyoma legjelentősebb mértékben a PannErgy Csoport Miskolci Geotermikus Projektjének köszönhetően csökkent. A projektnek köszönhetően Miskolc városának távfűtése használja ma Magyarországon a zöldenergiát legnagyobb arányban a távfűtésben. A Miskolci Geotermikus Projekt, a Tatár úti Hőközpont rendszerébe enged betekintést az érdeklődőknek. Az ősszel átadott hőközpont révén vált lehetővé, hogy a 2014-2015. évi fűtési szezonban a geotermikus hőbetáplálás az Avas hőkörzet mellett a Belvárosi, illetve az Egyetemváros hőkörzetek felé is megvalósuljon.

A MIHŐ Kft. és a Bioenergy-Miskolc Kft. köztudottan jó viszonyt tart fenn a cég mellett lévő Mesevár óvodával, és a tavalyi Távhőnapon is együttműködtek. Idén is közösen ültetnek fagytűrő virágokat az óvoda udvarára, amelyhez vödröket és lapátokat biztosítanak a cégek a virágok mellett. A talajjavító anyag pedig a faapríték-tüzelésű erőműből érkezik, hiszen az a faapríték, amely a dél-kiliáni lakótelep 1000 lakásának adja melegét és melegvizét olyannyira környezetbarát, hogy talajra kiszórva annak minőségét is javítja.

Egyéb információ:

Miskolcon 2014-ben már 47,42%-ban megújuló energiából kapta a fűtési célú hőenergiát 31.528 lakás és 941 egyéb fogyasztó, ezzel 19.339.446 m3 földgáz kiváltása valósult meg és 36.704 tonna CO2 nem került a levegőbe.