Csaknem négyszáz bort neveztek a XIV. Országos Syngenta Borversenyre

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre ebben az évben az ország valamennyi borvidékéről 399 nevezés érkezett. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó Quadris-díjakat a tokaji Patrícius Borház, a Fitomark Tokaji borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy nedűje érdemelte ki.

Magyarországon 2014-ben 348 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a termelők csaknem 60 ezer hektáros termőterületről, ez 42 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. A termésátlag majdnem elérte az 5 tonnát hektáronként, a kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez 2 tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: az idei országos borversenyre 226 fehérbort, 106 vörösbort, 64 rozét és három pezsgőt neveztek az ország szinte valamennyi borvidékről a pincészetek.

  • Örömteli, hogy hagyományos országos versenyünkre idén is ilyen nagy számban, szinte az összes borvidékről nevezték – köztük szép számmal 2014-es évjáratú – boraikat a borászok – mondta Czigány Tibor. – Pedig tavaly ősszel felemás érzésekkel tekintettünk a szüret elé. Az elmúlt esztendő ugyanis cseppet sem volt kedvező a hazai szőlőtermesztésre nézve. A rendkívül enyhe tavalyi tél, a csapadékos nyár és ősz, valamint a korán megjelenő súlyos fertőzések komoly feladat elé állították még a tapasztalt szőlőtermesztőket is. Tavaly azok voltak előnyben, akik az előrejelzésen alapuló okszerűen végzett növényvédelemmel védekeztek a kártevők és betegségek ellen. Nekik sikerült megvédeniük a szőlőt, amelynek eredményét most megmutathatták a zsűrinek.

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke elmondta: magas színvonalú versenyen vannak túl. A 2014-es borokat tekintve többen a kedvezőtlen évjárat ellenére kihozták a legjobbat szőlőjükből, két pincészet – a Kökény és Fia Családi Borászat és a Kősziklás Borászat Kft. például nagyaranyat kapott 2014-es évjáratú borára.

  • Látszik, hogy a korrekt szőlővédelemmel és megfelelő technológiával egy ilyen nehézségekkel teli évben is lehet minőségi bort készíteni. A zsűri kiváló fehérborokat kóstolt, a vörösborok között pedig a 2012-es és 2013-as kiváló évjáratú borok tették igen magasra a mércét. E két év remek borokat eredményezett, amely a díjakban is megmutatkozott.

A legjobb boroknak járó Quadris-díjat ebben az évben a Patrícius Borház Kft. – 2012-es Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka bora, a Fitomark 6 Puttonyos 2004-es Tokaji Aszúja és a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbora kapta. Rajtuk kívül a zsűri hét nagyarany, 85 aranyérem, 193 ezüstérem és 92 bronzérem minősítést adott, 19-en oklevelet kaptak.

 Quadris-díj:

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

Patrícius Borház Kft.

Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű “KATINKA”

2012

Tokaji

Fitomark Tokaji borház

6 Puttonyos Tokaji Aszú

2004

Tokaji

Twickel Szőlőbirtok Kft.

Gróf Zichy Syrah

2012

Szekszárdi

Nagyarany:

Pincészet/termelő

Név

Évjárat

Borvidék

EVINOR Bt.

6 Puttonyos Tokaji Aszú

2008

Tokaji

Mészáros Borház

Syrah Reserve

2012

Szekszárdi

Gróf Buttler Borászati Zrt.

Egri Syrah Superior

2011

Egri

Sauska és Társa Kft.

Sauska Villányi Cuvée 7

2007

Villányi

Kökény és Fia Családi Borászat

Kétmotoros Rozé

2014

Kunsági

Kősziklás Borászat Kft.

Neszmélyi Királyle­ányka

2014

Neszmélyi

Aranyfürt Kft. / Schieber Pincészet

Cabernet Sauvignon

2012

Szekszárdi