Menekülés mindenáron – hová merre ha mégis mozog a föld – lehet, hogy többet rakoncátlankodik

Vajon mire gerjed a kedves Olvasó? Mi az ami megfogja és veszi a fáradságot és ráklikkel? Ami ugye növeli a látogatottságot és generálja a reklámot.  Nos, elárulom, a tegnapi földrengéses képem, amit az unokám választott kiverte a biztosítékot. Bár ebben a témában , legyen az miskolci vagy kualalumpuri sokat tudnék írni, de a lényeg a fotó. A kép amit mellé teszünk. Többen szememre hányták, hogy ezzel a földhasadásos illusztrációval pánikot keltek. Hiába írtam oda, hogy ez nem itt, nem Miskolcon volt.

Nem is sejtve, hogy az ország más tájain ugyanekkor valóban megnyílt a föld. Dunántúlon egy hatalmas területen az átázott lösz fal megrepedt, szétnyílt a föld. S ha éppen arra járnak , ahogy a bibliában mondá elnyeli őket a föld. Tehát az illusztrációval nem sokat tévedtem. Tévedtünk. A földrengés egyébként országosan is érzékelhető volt. Ez az országot  ferdén keresztbe átívelő törésvonal még sok kellemetlen meglepetést okozhat. A vonal egyébként a térképen egyenesen ível – míg a Katalin utcában és Szirmán erőteljesen érzékelhető volt, addig az Avas alatt észrevétlen maradt.

Tovább … maga a földmozgás ugyebár teljesen pártsemleges téma és mégis mindenkit megfog. Ide vágó kérdés, ha ne adj Isten egy komolyabb Richter számú rengés lenne mi a teendő. Tudom a magas házak közül a panelok bírják a legjobban és egyébként ilyenkor az asztal alatt vagy a tartófala közötti ajtóíveknél van a helyünk. Hosszabb távú menekülésre gondolni se szabad. Viszont tudnunk kell az elő és az utórengések közötti különbséget. S a csendben – mert ugye minden rengés szörnyű kísérteties robajjal jár igyekezzünk a szabadba. Sziréna, polgári védelem, katasztrófa elhárítás mentők és tűzoltók….mit tehetnek értünk. Japánban ahol ezek a szörnyűségek a mindennapi élet velejárói már gyermekkorban megtanítják a védekezést. Lehet, hogy a rakoncátlankodó föld minket is sűrűbben megrémiszt?