Balog Zoltán Szatmárnémetibe látogatott

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szatmárnémeti látogatása alkalmával tárgyalást folytatott a szatmári magyarság világi és egyházi vezetőivel, valamint a román állam helyi képviselőivel. A tárcavezető május 8-án ünnepi szentmisén vett részt, majd megkoszorúzta Hám János szobrát Szatmárnémetiben, május 9-én a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban végzett beruházások átadásán köszöntötte a jelenlévőket.

 

Balog Zoltán szatmárnémeti hivatalos látogatásán május 8-án Eugeniu Avram prefektussal a helyi magyar színházi társulat önálló jogi személyiséggé nyilvánításáról, a kétnyelvű táblák fontosságáról és az ingatlanrestitúciót érintő aktuális kérdésekről tárgyalt. Utóbbival kapcsolatban a tárcavezető kifejtette, hogy üdvözli mindazt, amit Románia eddig ezen a terén elért, ugyanakkor úgy látja, hogy a folyamat megtorpanni látszik. Azzal a kéréssel fordult a prefektus felé, hogy védje meg az egyházi intézményeket, hogy a már lezárt restitúciós folyamatok ne forduljanak vissza.

 

Az emberi erőforrások minisztere Adrian Steffel, a Megyei Tanács elnökével az autópályák kiépítésének fontosságáról és a két ország közötti turisztikai élet fellendítésének lehetséges módjairól egyeztetett. Balog Zoltán szerint ez utóbbi nagyban múlik azon is, hogy a szatmári településeken kétnyelvű táblák és kiírások tájékoztassák a turistákat.

 

A miniszter az egyeztetéseket követően látogatást tett a Hám János Óvodában, a Boldog Scheffler János Központban, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, valamint a Római Katolikus Püspökségen. Ezt követően ünnepi szentmisén vett részt, majd köszöntötte a résztvevőket Hám János szobrának koszorúzásán. Beszédében elmondta: addig, amíg magyar nyelven fognak énekelni, imádkozni és egymáshoz szólni az emberek, addig van a magyarságnak jövője. „Nem szolgalelkűnek kell lenni, hanem a szolgálat lelkületével kell kiállni magunkért, a jogainkért, a közösségeinkért. És mindezt úgy kell tenni, hogy közben a szeretet és az összetartozás vezessen bennünket. Hám János szobra Szatmárnémetiben azt üzeni nekünk, hogy itt voltunk, itt vagyunk, és itt leszünk” – mondta Balog Zoltán.

 

A Szatmárnémeti Református Gimnázium födém- és nyílászáróinak cseréje az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. A május 9-i átadáson a tárcavezető beszédében elmondta, erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk. A magyar kormány a szó legjobb értelmében az erő politikáját akarja folytatni akkor, amikor a határon túli magyarokra gondol. „Mert ha mi nem ragaszkodunk ahhoz, ami a miénk, mások nem fogják számunkra megőrizni. Nem adjuk fel azt a célt, hogy a Kárpát-medencét egységes magyar térnek tekintsük gazdasági, kulturális és oktatási értelemben is. Küldetésünk az, hogy támogassuk a külhoni magyarokat. Mert amikor őket támogatjuk, saját magunkat támogatjuk” – mondta a tárcavezető. Kiemelte: a Szatmárnémeti Református Gimnázium kincs, amit védeni kell a nehéz időkben is. Erős fundamentumokra épült, amikre vigyázni kell, hogy a következő nemzedékek is rájuk építhessenek.

Az ünnepséget követően az emberi erőforrások minisztere az iskola vezetésével és a református egyházi elöljárókkal egyeztetett. Ezt követően ellátogatott a megújult nagykárolyi magyar görögkatolikus templomba, majd egyházi vezetőkkel tárgyalt.

 

Budapest, 2015. május 9.