Szikszó példát mutat az önkormányzatoknak elektromobilitás terén

Szikszó önkormányzata Magyarországon elsőként saját beruházásban önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állított a város szolgálatába. A városüzemeltetési célokra használt e-autó kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel. A város gazdasági alapon, rövid megtérülési idővel számolva döntött a beruházás mellett, amely kiváló például szolgálhat további önkormányzatok számára is.

A borsod-abaúj-zemplén megyei Szikszó az első olyan magyarországi település, amely saját beruházásban telepített elektromos autót önfenntartó módon kiszolgáló villamos rendszert. Az önkormányzat számításai szerint a napelemek telepítési költségei már 2 éven belül megtérülhetnek, így hosszú távon rendkívül alacsony költségen üzemeltethető a városüzemeltetési célokra használt elektromos autó, emellett pedig a flotta bővítése is költséghatékonyan megoldható a továbbiakban.

„A szikszói beruházás remekül rámutat arra, hogy egy kisebb településnek saját forrásokból is van lehetősége az elektromobilitás melletti elköteleződésre. Az e-autót ellátó elektromos rendszer telepítése már két éven belül meg tud térülni, ráadásul ebbe nincsenek beleszámolva a kormányzat szándéka szerint bevezetésre kerülő, az elektromos közlekedés elterjedésért ösztönzendő adó jellegű kedvezmények, illetve a további pályázati lehetőségekkel elnyerhető források. Minden önkormányzatnak megvan a lehetősége egy hasonló rendszer felállításában, csak fel kell ismerni a nyilvánvaló előnyöket” – magyarázta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke.

Szikszó a közelmúltban számos beruházással elköteleződését mutatta meg a zöld energia használata és a környezettudatosság iránt. „Bátran állíthatjuk, hogy városunk ma élen jár az innovatív és fenntartható megoldások terén. Már telepítettünk egy töltőállomást, illetve hamarosan a második is használható lesz a polgármesteri hivatal parkolójában, és az első elektromos autó is szolgálatba állt. A célunk az, hogy a város a környezet védelme és a költségcsökkenés érdekében a lehető legnagyobb arányban használjon alternatív energiát. Ezért is külön öröm a város számára, hogy egy napelem rendszer telepítésére elnyertünk egy jelentős összegű pályázatot, de itt nem szeretnénk megállni, további fejlesztési beruházások is tervben vannak” – mondta el Füzesséri József, Szikszó város polgármestere.

A város szolgálatába állított Nissan Leafet a Business Lease Hungary Kft. biztosítja az önkormányzat számára. „A Business Lease cégcsoport jelentős gyakorlattal és szakmai háttérrel rendelkezik elektromobilitás terén a nemzetközi piacon, és olyan operatív lízing konstrukciókat dolgozott ki, mellyel jelentősen megkönnyíti a vállatoknak az elektromos autók üzemeltetését. A Business Lease stratégiai célja, hogy elősegítse az elektromos autózást, biztosítva mind a járművet, mind hozzá kapcsolódó teljes infrastruktúrát, Magyarországon és a teljes régióban – közölte Vincent van der Meijden, a Business Lease ügyvezető igazgatója. „Ma még egyelőre kevés elektromos autó fut a hazai utakon, de tapasztalataink szerint egyre több cég, és most már önkormányzat is felismeri az e-autók előnyeit. A kezdeti mérsékelten magasabb árak hosszú távon jelentősen megtérülnek, köszönhetően az autók és a rendszer rendkívül alacsony fenntartási költségeinek” – tette hozzá