Magyar technológia menthet életeket Tiszaújváros útjain

A balesetveszély csökkentését célzó, csúszásgátló útburkolat segíti elő mostantól a biztonságos közlekedést Tiszaújváros egyik legforgalmasabb csomópontján, a 35-ös útról a városba vezető négysávos úton. A Szent István út és a Mátyás király út kereszteződésében telepített magas súrlódású felületet Bráz György polgármester úr közreműködésével adták át augusztus 18-án.

A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával megépült új, speciális ún. Living Road útfelület nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez: vészfékezés esetén akár 50 százalékkal csökken a féktávolság a felület érdességének köszönhetően, színskálája miatt pedig 70 százalékkal jobban észlelhető a bevont útszakasz.

A magyar fejlesztésű technológiával az alapítvány 2012 óta támogatja a közlekedésbiztonság fejlesztését, amelynek eredményeként országszerte már 17 fokozottan veszélyes útszakasz kapott speciális burkolatot, főképp gyalogos átkelőhelyek környékén.

Tiszaújvárosban – ahol szintén gyalogátkelőhely elé került Living Road – a telepítés helyének kiválasztását az indokolta, hogy a Szent István út és a Mátyás király út kereszteződésének közvetlen szomszédságában található a helyi- és helyközi forgalmat biztosító autóbusz állomás, de a buszok mellett az üzletek feltöltését kiszolgáló kamionok is fokozzák az amúgy is sűrű forgalmat.