Kár volt – ha meghagyják ez egy építészeti látványosság – téglaáron rombolták le

A miskolci életveszélyesnek nyilvánított Kazinczy Ferenc utcai zsinagóga 120 esztendős.A képen látható zsidó templom amely a második világháborúban megrongálódott sokkal fiatalabb építésű volt. Nagyobb, szebb és díszesebb volt.Akik nem tudnák – magam még láthattam – a Patak utcában volt, talán ott ahol most a lezárt parkoló van. A háború után raktárnak használták, sose lehetett bemenni megnézni, de külsejében , még az akkori állapotában is kirítt a környezetéből.
Régóta gondolkodtam, hogy jó lenne megtudni, kik és miért döntötték el a lebontását. Tény, hogy egy hívek nélkül maradt egyházi épületnek nehéz értelmes funkciót találni. Máig is nehéz felfogni, hogy nem akadt egy normálisan gondolkodó felelős vezető aki megakadályozza ennek az eltüntetését. Való igaz, hogy azokban az időkben nem ez volt az elsődleges cél, mégis meg kellett volna őrizni meg egy komoly építészeti értéket képviselt.
Ha vissza emlékszem az akkori hitközségi vezetés nem nagyon mert dacolni a pártállami döntéssel szemben. A korabeli iratok szerint téglaáron kótyavetyélték el ezt a csodálatos műemléki épületet.
Más városokban ennél okosabbak voltak. Lám még Mezőcsáton se bontották el, sőt ma már ott közösségi házként működtetik. Néhány alföldi városban ennél kisebb zsinagógákat is felújítottak úgy emléküket megőrizve kulturális célokra használják. Csak nálunk , Miskolcon fejlesztettek úgy, hogy amit lehetett szanálták, hangulatos belvárosi utcákat taroltak le néhány panelháznak helyet keresve.