Ecetmúzeum nyílik Bodrogkeresztúron

A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílik meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját mindazok, akik ellátogatnak Bodrogkeresztúrra, az Acetánia Ecetmúzeumba 2015. október 10-e után.

 

Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, ipari ecetsav jut eszébe. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor, nagyon óvatosan mérve, ezzel savanyítjuk a bablevest. Szégyenletes kép egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik időszámításunk előttig.

Nincs benne a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok léteznek, mint a bor, sör, rizs, gyümölcsök, vagy akár a méz. Ezekből rengeteg féle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, és nem savanyítószerek. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt „megbolondíthatunk”, izgalmasabbá tehetünk.

Modern kialakítású múzeumunk élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét. A látogatás során megismerkedhetnek az ecetek megannyi fajtájával, elkészítésük mikéntjével és kalandos történelmükkel.

Az Acetánia Ecetmúzeum a bodrogkeresztúri Borecet Művek pincéjében található, egy olyan kiállítótérben, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját.

Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította. Az egyesület létrejöttének célja is az volt, hogy megismertesse az emberekkel a természetes eceteket illetve megváltoztassa az érdeklődők ecetről kialakult képét.

 

Borecet Művek

A Borecet Művek 2010-ben kezdte meg működését a Tokaj-Hegyalján található Bodrogkeresztúron. A családi vállalkozásnak az a célja, hogy újjáélessze hazánkban minőségi borecetfogyasztás kultúráját, megismertesse az emberekkel az értékes összetevőket tartalmazó borecetek és balzsamecetek jótékony élettani hatásait és széleskörű gasztronómiai felhasználási lehetőségeit.

Termékeiket kizárólag természetes úton készítik, a borecetek csakis a borokból származó, és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák, nem használnak semmilyen adalékanyagot, tartósítószert vagy aromát.

A Borecet Művek kísérletei során azt tapasztalta, hogy a bor- és balzsamecetekhez többféle izgalmas ízvilág illeszkedik, így a termékskála kialakításakor törekedtek arra, hogy a lehető legváltozatosabb, többnyire hazánkban is előforduló alapanyagokból merítsenek. Bátran nyúltak a különböző fűszernövényekhez és gyümölcsökhöz.

Ma már 20 féle ecetet gyárt a Borecet Művek. A három – furmint, muskotály és aszú – alapeceten kívül három fűszeres – bodzás, kakukkfüves és tárkonyos – borecetet, valamint számos balzsam és gyümölcsecetet – többek között eper-rebarbarás, csipkés, málnás, homoktövises, körtés-levendulás – kínálnak.

Az elmúlt pár évben több termékükkel nyertek rangos díjakat, legutóbb idén, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától vehették át a Magyar Kézműves Remek címet, valamint a Design Management Díj elismerő oklevelét, amellyel a designt a vállalatirányításba példaértékűen beépítő hazai intézményeket, vállalatokat jutalmazzák.

 

Amit érdemes tudni a Tokaji Borecetekről

 

A Borecet Művek újszerűen mutatja be a legkedveltebb tokaji borokból készült boreceteket az egészséges életmód és a gasztronómia híveinek. Bor- és balzsameceteiket a legismertebb tokaji fajtákból, furmintból, muskotályból, illetve aszúszemből, a borok készítésére jellemző eljárással és tölgyfahordós érleléssel készítik.

A borecetek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott, mesterséges anyagot, tartósítószert, a balzsamecetekben nincs hozzáadott cukor. A balzsamecetek a gyümölcsökben található gyümölcscukroktól édesek.

A Tokaji Borecetekhez csak bevizsgált, jó minőségű, fajtajellegű (furmint, muskotály, aszú) borokat vesznek át, tiszta, fajtára jellemző ízzel, illattal.

A Tokaji Borecetek biológiai erjesztéssel készülnek, a borban lévő alkoholt fermentálják ecetsavvá. A folyamatot ecetsav-baktériumok végzik, megfelelően felügyelt hőmérsékleten.

 

A manufaktúra két fajta módszert alkalmaz:

Az Orléans-i módszer során a bort fahordóban oltják be ecettel, majd állni hagyják., míg a felszínen kialakul az anyaecet. Miután az alkohol 1 százalék alá csökkent, akkor kb. a tizedét elvezetik, a hordót pedig friss borral újratöltik.

A Frings módszert ma már világszerte használják a nagyüzemi ecetkészítésnél. A leggyorsabb és leghatékonyabb módszer. Az oltóecetet, melyben magas koncentrációban van a baktérium, közvetlenül adják az alapanyaghoz, miközben oxigént kevernek a folyadékba. Mindig csak a tartály egy bizonyos részét vezetik el, amit friss alapanyaggal pótolnak.

A Borecet Műveknél a folyamatot kíméletesen, alacsonyabb hőfokon végzik, hogy megőrizzék a borban lévő értékes összetevőket, polifenolokat, ásványi anyagokat.

Miután befejeződött az erjedés, az ecet még távolról sincs kész. Ekkor kissé zavaros, nyers, csípős ízű. A teljes letisztulásához, jellegzetes aromájának kifejlődéséhez, meghatározott időre és néhány nélkülözhetetlen kezelési eljárásra van szükség. Az erjedés során keletkező zavarosító anyagokat derítéssel és szűréssel távolítják el.

A nyers ecetet ezután több hónapig érlelik, ehhez többnyire 4-5 éves, használt tölgyfahordót használnak, melyet helyi borászoktól vásárolnak. A hordóból további anyagok oldódnak az ecetbe, melyek még finomabbá ás összetettebbé teszik, ezáltal növelve annak élvezeti értékét.

A palackozás, címkézés szintén helyben történik. A gondosan kiválasztott palackokat saját tervezésű címkékkel látják el.

Amellett, hogy a Tokaji Borecetek egészségesebbek, finomabbá, ízekben gazdagabbakká teszik a velük készült leveseket, mártásokat, húsételeket és savanyúságokat. A lágyabb, alacsonyabb savtartalmú, édesebb balzsameceteik a saláták, gyümölcssaláták, desszertek és koktélok tökéletes kiegészítői.

 

Néhány érdekesség

 

Tudta-e, hogy…

a borecetek baktériumölő és fertőtlenítő hatással bírnak?

Használja a természetes ecetet torokfájás enyhítésére! Gargalizáljon 1 kávéskanál ecet és 1 pohár víz keverékével 10 másodpercig, majd ismételje meg ugyanezt napi 3-4 alkalommal.

 

a borecetek bőrnyugtatóak, így hatékony gyulladáscsökkentők?

Alkalmazza az  ecetes borogatást rovarcsípések, napégés okozta bőrirritáció kezelésére vagy akár visszérgyulladás enyhítésére is!

 

a borecetek csökkentik a koleszterinszintet és kontrollálják a vérnyomást?

A természetes ecet magas ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt csökkenti a szervezet koleszterin szintjét és segít visszanyerni annak természetes egyensúlyát. Ezáltal segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását és a vérnyomást is szinten tartja.

 

a borecetek hatékonyan segítik az emésztést?

Emésztési zavar esetén fogyasszon 2 kávéskanál ecetet, vagy keverjen bele ugyanennyit egy csésze zöld teába és várja, hogy kifejtse jótékony hatását!

 

a borecetek élénkítik a vérkeringést?

Az ecetben lévő ecetsav helyreállítja a szervezet sav-lúgháztartását, ezáltal élénkíti a vérkeringést. Igyon meg minden étkezés előtt 1 pohár vizet 1 kávéskanál ecettel a megfelelő vérkeringés érdekében!