Time-travell – vissza  a múltba – emődi parasztház -adakozzunk a régi eszközökkel

„Időutazás” az emődi Tájházzal.Aki Emődön átutazik, vagy látogatóba érkezik, mit sem láthat, tudhat a mi kis féltve őrzött Tájházunkról. Nincs reklámozva, nincs fizetett hirdetés arról, hogy Emőd múltját egy pici kincs őrzi, a Klebovicz féle parasztházból kialakított Tájház. Az egyébként festői környezet hűen őrzi a település múltját, ahol sajnos az elmúlt évek alatt az épület tágabb környezete az enyészeté lett.

A parasztház 1819-ben, majdnem 200 éve épült, elhanyagolt állapota miatt sokáig nem volt látogatható.

A kőalapra épült, vertfalú, mestergerendás, nádfedésű ház, parasztcsalád lakóháza volt. Tisztaszoba, konyha, kamratagolású, korabeli berendezésekkel, bútorokkal berendezve. Három pici ablak néz a kertre és a gazdasági udvarra. A valamikori nyitott kéményt a hetvenes években lezárták, a kisházban /kamrában/ konyhából fűthető búbos kemence található, a konyhában pedig csikósparhelten főztek. Az épületet a mestergerenda bevésése szerint 1819-ben építették és a KÖH támogatásával 2003. szept. 19-én kerület átadásra.

A városvezetés fontos feladatának tartja, hogy megőrizzük múltunkat, hagyományainkat, és változatlanul továbbadjuk a következő nemzedéknek. Ennek egyik lépése történt meg, amikor a Városgondnokság szakemberei és a közfoglalkoztatottak közös takarítással, felújítással, meszeléssel majdnem az eredeti állapotot állították vissza.

A tágabb környezet elhanyagolt növényzetének kiirtására is sor került a helyi közfoglalkoztatottak bevonásával.

A tájház felszerelését néhány évtizede a lakosság lelkes közreműködése folytán rendezték be, amely felszerelési tárgyak – jó gazda híján – az évek folyamán eltűntek, megrongálódtak.

Így, annak pótlására Pocsai Enikő polgármesterasszony újra meghirdette az adománygyűjtést, hogy a lakosság a birtokában lévő használati tárgyakat, eszközöket felajánlhatja a városnak.  A lakosság lelkesen segít a nagyszüleik által rájuk hagyott, eddig féltőn óvott értékek összegyűjtésében.

A kanyargós, árnyas utcácska végén található házat és udvarát a polgármester asszony szeretné bevonni a település kulturális életébe, azaz „élővé” tenni ezt az örökséget is.

Erre nagyon jó alkalomnak tűnik a tavaszvárás, a Húsvéti Ünnepek hagyományainak felidézése.

–   A tervek szerint egy tojásfa felállításával kezdődne a Húsvéti műsor, amelyet a település egyesületeinek, civil szervezeteinek, klubjainak, és a település lakóinak a bevonásával szeretnénk elkészíteni.

Mindenképpen felidéznénk az ünnephez kapcsolódó népszokásokat, amelyeket  a település különböző kulturális csoportjai jelenítenének meg.

A műsorfolyam megszervezése elkezdődött, és a tervek szerint ezzel a nagyszabású rendezvénnyel bekapcsolódhat a Tájház is Emőd kulturális életébe.- árulja el a polgármesterasszony.

A Tájház, és a hatalmas udvar valóban alkalmas ilyen rendezvények megtartására, hiszen szinte díszletként szolgál maga a ház is.

A cél, a lakossági összefogás, az összetartozás élménye, a régi idők mulatságainak felidézésével.

A felújított Tájház a helyiek és az ideérkező vendégek számára is látogatható immár.

Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 9.00- 16.00-ig, előzetes bejelentkezés alapján a 46/476-156 telefonszámon.