Permet helyett kukacriasztó – segít e a kínai kütyű – mit mond erre a kisgazda – Hófehérkét is mérgezték – mikor szedik a spanyol paradicsomot – mennyire lehet őszinte a kofa

imageimage image image imageMindig is ellene voltam a kiskertek vegyszerezésének. Szomszédaim már jó néhányszor beterítettek valamilyen permetlével. Nem sok gyümölcsfám van, de direkt nem óvóm semmilyen vegyszerrel. Jobb egy kukacos cseresznye, egy horpadt alma mint a rézgáliccal átitatott egészséges tűnő gyümölcs. Hófehérke mostohája mérgezhette úgy a pirosló almáját mint amit köröttem tesznek. Nem is hiszem, hogy maguknak termesztik. A piacon meg hiába kérdeznénk, hogy vegyszermentes e az áru, ki az a bolond kofa aki az igazat mondaná. Ismerik a viccet, amikor a nénikét gombaszedés közben figyelmeztetik, hogy ne szedje, ne egye a kosarában lévő kalaposokat. Ő erre megnyugtatja a szakértőt, hogy jó ez, eladásra lesz. Aki Tunéziai paprikát és spanyol paradicsomot vásárol készüljön fel az ilyen alattomos mérgezésre.  Ilyen ültetvényeken sose várják ki a permetezés után kötelező kivárási időt. A teherrepülőgépek indulási idejéhez igazítják a szedést.

Gondolkodtam, mégis ha ennyire óvatos vagyok, miként tartsam távol a kukacokat a kedvenc cseresznyémtől. Ha már permetezni nem engedem. Ajánlották a meszelést. Mások szerint ez baromság, semmi értelme, ha csak annyi nem, hogy a sötétben nem megyünk neki. Kitaláltam az új módszert. Rájöttem, a hangyákat és a hozzá hasonló kellemetlenségeket egy kínai gyártmányú elektromos herkentyűvel sikeresen el lehet űzni. Na, most egy ilyet telepítettem a fa köré. Illetve alá. A használati utasítás szerint ez 25 négyzetméteres körzetben elűzi a kártevőket. Ha ez a trükk beválik feltalálónak, újítónak érzem magam. Csak ki ne találják, hogy ez hülyeség, s zavarja a természet hasznos állatkáit. Például a sárga csőrű rigóimat, amelyek fölzabálják a férgeimet.