Hírmix – ami okvetlen tudnia kell
1
 

Nem ilyen menekültpolitikát akarnak az európaiak

Tíz európai országban vizsgálta az amerikai Pew Research intézet, hogyan viszonyulnak az emberek az európai menekültpolitikához. A 10 500 megkérdezett kevesebb mint egyharmada nyilatkozott pozitívan. A bírálók legnagyobb arányát Görögországban (94%) és Svédországban (88%) mérték a kutatók, de 70 százalék feletti értékeket regisztráltak a franciáknál, az olaszoknál, a spanyoloknál, a lengyeleknél, a briteknél és Magyarországon is. A legtöbb támogató Németországban (26%) és Hollandiában (31%) van, de ez is egyharmad alatti arány. Arra nem vonatkozott kérdés, hogy a válaszolók konkrétan mivel elégdetlenek, így lehet az a túl liberális és a túl korlátozó irányvonal egyaránt.

Az üzemanyagár miatt van defláció

Májusban 0,2 százalékkal alacsonyabb volt az árszint az egy évvel korábbinál – jelenti a KSH. Ezen időszak alatt jelentős mértékben – 12%-kal – csökkent az üzemanyagok ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, 2,2%-kal. Az élelmiszerek ára átlagban nem változott. 2016 egészében 0,6, jövőre 2,0 százalék körüli inflációt várnak az elemzők, ami továbbra is mélyen alatta marad az Magyar Nemzeti Bank inflációs céljának. Így a kamatok tartósan alacsonyak maradhatnak.

Magyarország a hadi kiadások emelését ígéri

A kormány korábbi vállalásainál nagyobb ígéretcsomaggal készül a júliusi lengyelországi NATO-csúcstalálkozóra. A védelmi büdzsét ugyanis nem 2022-ig tervezik emelni a GDP 1,4 százalékára, hanem 2026-ig 1,8 százalékra. Ez mostani értéken számolva 200 milliárdos többletkiadást jelent – hangzott el a Külügyi és Külgazdasági Intézet konferenciáján. A kormány megromlott nyugati (amerikai) kapcsolatai javítására is igyekszik felhasználni a honvédséget. A vendéglátó Lengyelországban hétfőn szövetségi részvétellel megkezdődött az 1989 óta legnagyobb, mintegy harmincezer katonát számláló Anakonda fedőnevű hadgyakorlat – írja a Magyar Nemzet.

Megtámadja az elnökválasztás eredményét az FPÖ

Az osztrák jobboldali-populista Szabadságpárt gyanúja szerint főleg a levélszavazatok összeszámlálásakor történtek visszaélések. Az urnáknál leadott voksok terén a szabadságpárti Norbert Hofer nyert. Alexander Van der Bellen, a Zöldpárt jelöltje a levélben leadott szavazatok megszámolásával fordított az eredményen. Összesen 700 ezren szavaztak utóbbi formában, de 170 ezer szavazólap érvénytelen volt, ami szokatlanul magas aránynak számít. Hofer 0,6 százalékponttal maradt alul.

Tovább nőtt a szakadék a gazdagok javára

6 százalékkal nőtt tavaly a dollármilliomosok száma a világon, amely most 18,5 millió. Ők birtokolják a teljes vagyon 47 százalékát. A trend emelkedő, 2020-ra már 52 százalékon lesznek – áll a Boston Consulting Group jelentésében. A legtöbb gazdag ember – 8 millió – az Egyesült Államokban él, majd Kína (2 millió) és Japán (1 millió) következik. A kontinensek közül a legnagyobb növekedést Ázsiában mérték. Lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbb milliomos Liechtensteinben és Svájcban él. Az offshore adóparadicsomokban tartott pénz 3 százalékponttal, 10 billió dollárra nőtt.

Török válaszlépés készül Németország ellen

A felháborodás oka: a német parlament alsóháza (Bundestag) határozatban nevezte népirtásnak a száz évvel ezelőtti, örmények ellen végrehajtott véres török akciókat, melyben 600-800 ezer örmény halt meg. Erdogan elnök szóvivője jelezte, a külügyi tárca válaszlépéseket dolgoz ki. Eközben a 100 ezer példányban megjelenő Günes című kormányközeli lap Németországot teszi felelőssé a keddi terrorakcióért, amelyben 11-en meghaltak, közel 50-en megsebesültek.  A török diplomácia vezetője pedig kijelentette, a német sajtó sem szabad, hanem irányított.

Távozik a Suzuki vezetése a csalásbotrány miatt

Szuzuki Oszamu elnök-vezérigazgató lemond a vezérigazgatói feladatköréről, az elnökit megtartja, míg Honda Oszamu alelnök teljes visszalépéssel vállalja magára a felelősséget a szabálytalanságok miatt. Az autógyár 26 modelljénél, összesen 2,14 millió autónál alkalmazott nem a japán szabványnak megfelelő eljárást a fogyasztási értékek meghatározására. A trükközések miatt az egész cégvezetés fizetését csökkentik. Szuzuki Oszamu 56 évet töltött a cégnél, az alapító unokáját vette el feleségül.

Ismét lehet éjjel vásárolni a Tescókban

Június 5-től 7 Tesco-hipermarket vezette be a nonstop nyitvatartást- közölte a cég. A nyári időszakban pedig a 11 balatoni áruház meghosszabbított nyitvatartással működik, országosan pedig összesen 23 egységben lehet az eddiginél tovább vásárolni. A vasárnapi boltzár eltörléséről szóló jogszabály hatályba lépését követő első vasárnapon 147, míg egy héttel később már mind a 208 hazai Tesco üzemelt.

Árfolyamok

Euró 310 =
Svájci frank 283 =
Dollár 272 ↓
2016. június 8. 22.10.

Programajánló

Bartók Plusz Operafesztivál (Miskolc, június 10-19.)
A 135 éve született Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára minden évben új rendezésben, más és más szereplőkkel hangzik el Miskolcon. A Bartók-maratonon M. Tóth Géza rendezésében a legjelentősebb fiatal tehetségek és a szakma doyenjei keresik a választ Bartók három színpadi művének előadásával. Közreműködik a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Balett és a G.G. Tánc. Utcaszínházi produkciók, balett és ősbemutató is szerepel a programban.

+1 Kiemelkedő betéti kamatok a Citibanktól

A Citibank kiemelkedően magas lekötött betéti ajánlatai egyszerűen és kockázatmentesen szolgálják az Ön vagyonának gyarapodását. Új forrásra, az alap- és kamatprémiumfeltételek teljesítése esetén elérhető kamatok: akár éves 6,0% 1 hónapra (EBKM: 6,00%), 3,5% 2 hónapra (EBKM: 3,50%), 2,75% 3 hónapra (EBKM: 2,75%). A betéti szerződés és a feltételek részletes leírását a Lakossági Kamat- és Díjfeltételek tartalmazzák. További részletek ITT. (x)

 

Ha Ön is kedveli a Haszon reggeli hírlevelét, kérjük, ajánlja ismerőseinek, üzleti partnereinek is! Kattintson ide!

 

Adatvédelem | Elérhetőségeink | Leiratkozás