SZOCIÁLIS FARM ÁTADÓ ÜNNEPSÉG – “FŰZFÁS HÁZ AVATÓ”

image image image image image image image image image image image image imageA Szimbiózis Alapítvány 15 éve hozta létre Miskolcon a Baráthegyi Majorságot, mely nemzetközileg is elismert „szociális farm”. Az elmúlt két évben az alapítvány országos programot indított azért, hogy a szociális farmok ügye Magyarországon elterjedhessen, melynek feltétele a kapcsolódó jogi környezet kialakítása. A hat egyetemmel és neves szakértői csapattal létrehozott szakmai tanulmányt elsőként a Földművelésügyi Minisztérium fogadta be, az ügyet Tóth Katalin helyettes államtitkár karolta fel. Elindult egy széleskörű kormányzati összefogás is, az EMMI Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottsága 2015 év végén létrehozta a Szociális Farm munkacsoportot, mely a FM gesztorálásával, öt tárca és szakértők bevonásával fél év alatt megalkotta jogszabály módosító javaslatcsomagját. Így a közeljövőben az országban számos szociális farm jöhet létre, mely által több tízezer hátrányos helyzetű személy életminősége javulhat. A szociális farmok indításának finanszírozására szolgál az idén ősszel kiírásra kerülő VP 16.9.1 Szolidáris gazdálkodás együttműködési projekt.

A Baráthegyi Majorság tavaly egy szomszédos ingatlannal bővült, mely a jövőben az öt hektáros farm vendégváró bejárata is lesz egyben, pl. innen indul majd a majorságot bejáró tanösvény. Az udvaron álló óriási fűzfáról kapta a nevét a portán álló ház is: „Fűzfás Ház”, melyből az alapítvány hat (értelmileg akadályozott, autista) fogyatékos fiatal számára alakított ki támogatott lakhatást (lakóotthont). A beköltözés az átadás utáni hetekben fog megtörténni, a lakók a majorságban fognak dolgozni. Az udvaron az ősszel elültetett málnás és ribizlis már az idén termőre fordul, a tavasszal kialakításra került egy mélymulcsos kertészkedésre alkalmas terület, ahová ősszel fóliasátrak is kerülnek. A jövőben a Szimbiózis Alapítvány tervezi az épület bővítését, így egy év múlva 11 fő érintett fog majd a Fűzfás Házban lakni.
A Baráthegyi Fűzfás Ház az első Támogatott Lakhatás szolgáltatás fogyatékos emberek számára Miskolcon, mely ezáltal teljesíti a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) egyik célkitűzését (6. sz. intézkedés/ fogyatékosságügy HEP/ 195-196 oldal).

2016 júniusában jogerős végzéssel megalakult a Magyar Szociális Farm Szövetség, melynek székhelye a Fűzfás Ház.

A ház avatójára 2016. június 15-én, szerdán délelőtt 10.30-kor kerül sor.

Helyszín: 3535 Miskolc, Baráthegyalja u 156.

Díszvendégek: Tóth Katalin helyettes államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság), és Kiss Gábor alpolgármester (Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata)

Program: Köszöntőbeszédek (10.30), érintett fogyatékos fiatalok bemutatkozása, nemzeti szalag átvágása, fűzfás ház avatása, sajtótájékoztató, Baráthegyi Majorság bejárása, (12.30) ebéd a kemencénél.

A sajtóközlemény pdf-ben itt olvasható.

A meghívó letölthető pdf formátumban megtekinthető ITT.

szimbiózis_fűzfásház

 

 

© 2016 Autisták Országos Szövetsége