Mócz Ferenc búcsúztatása – koncertet adtak a nyugalomba vonuló igazgatónak

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage   Mócz Ferenc, az Egressy Béni- Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (népszerűbb nevén a Zeneiskola) igazgatója nyugdíjba vonul. A 2015-2016-os tanév lett az utolsó vezetői megbízatása. A tanárkollégák és a növendékek hangversennyel tisztelték meg Mócz Ferencet. Az igényes, színvonalas koncert végén a tanárkollégák nevében Csabay Csilla zongoraművész köszöntötte a távozó igazgatót.

 

Kedves Igazgató Úr!

Könnyű és nehéz dolgom is van egyben, ha össze akarom foglalni Igazgató Úr Egressys tevékenységét. Könnyű, mert nagyon sok mindenről, sokféle dologról beszélhetek, és nehéz, mert szinte lehetetlen mindent elmondani.

Ahogy visszaemlékszem a kezdetekre, az igazgatóváltás időszakára, az bizony meglehetősen ellentmondásos, konfliktusokkal terhelt volt. A tantestületet nem az elfogadás jellemezte, inkább az ellenállás. Ebben a légkörben indult a közös munka. Aztán jöttek a dolgos hétköznapok, mindenkit lekötött a saját feladata, igyekeztünk kihozni magunkból a legjobbat. Te mindig támogattad a munkát, a minőséget, az elhivatottságot, a kitartást és a lelkesedést. Érdeklődtél mindannyiunk tevékenysége iránt, lassan megismertük egymást. A Te kvalitásaid is fokozatosan kibontakoztak az évek során. Azt hiszem nem szükséges bemutatnom, hiszen mindannyian ismerünk, inkább csak 1-1 ecsetvonással emelnék ki néhány állomást, eseményt a teljesség igénye nélkül.

Megtudtuk Rólad, hogy már a Fazekas úti általános iskolai évek alatt tagja lettél a Miskolc-Perecesi Bányász Szimfonikus és Fúvós Zenekarnak, melyben csellóztál és fuvoláztál. A főiskolai tanulmányaid alatt többször is helyettesítettél az Egressy Béni Zeneiskola fuvola tanszakán. Aztán az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskolában dolgoztál 20 évig fuvolatanárként, illetve 8 évig igazgatóként (1983-1991). Ahogy egy jó vezetőhöz illik, belekóstoltál a zeneoktatás és a zenész lét sokféle formájába. Gyönyörű sikereket értél el fuvolatanárként: 23 növendékedet vették fel zeneművészeti szakközépiskolába. Életre hívtad az első B-A-Z megyei zeneiskolák fafúvós versenyét, 89 tanuló részvételével fuvola, oboa, klarinét és fagott hangszereken. Az ózdi koncert fúvószenekarnak tagja, majd karmestere lettél. Sok emlékezetes kamara és szóló fellépés is fűződik ehhez az időszakhoz. 1991-ben a bőcsi zeneiskola megalapítása volt a következő szép feladat. 1993-ban a miskolci Erkel Ferenc Zeneiskola tantestületének kérésére megpályáztad az intézményvezetői állást, melyet azóta is betöltesz. 1999 óta élsz Miskolcon, közben Alsózsolcán is tanítottál, és sokszor szerepeltél fuvolistaként nagy sikerrel.

18. éve vagy az MZMSZ BAZ megyei szervezetének elnöke, 2001-től szerepelsz a szakértői névjegyzékben, számtalan Pedagógiai Programot, Helyi Tantervet szakértettél, mintegy 30 intézmény szakmai minősítését vezetted.

2007-ben került sor az Egressy és Erkel Zeneiskola összevonására a Miskolci Közgyűlés döntése alapján. Azóta állsz intézményünk élén, mely sokat köszönhet Neked! Az iskola felújításától kezdve, az udvar aszfaltozásán át meg kell említenem a 60 éves Jubileum méltó megünneplését, a Ficsorné Kádár Anikó terem avatását, a Nagyterem felékesítését Egressy és Erkel molinókkal, zászlókkal, az Egressy emlékkiállítást, a gyönyörű amerikai harangkészlet beszerzésének támogatását. A Te fejedből pattant ki a Fúvósok Ünnepe a Művészetek Házában, a szülők , családtagok szereplésével megrendezett Rendhagyó Növendékhangverseny, vagy a Tankerületi Népdaléneklési Verseny. Bíztatásodra ugrottunk neki a TÁMOP Iskolai Tehetséggondozás pályázatnak, az Eszköz-, a Laptop pályázatnak, a TIOP informatikai projektnek, melyeknek köszönhetően a pénzügyileg sanyarú időszakokban is tudtuk fejleszteni hangszer-, és eszközparkunkat. Vásároltunk egy új zongorát, több digitális zongorát, fúvós és vonós hangszereket, gitárokat, és számos informatikai eszközt.. A Te vezetésed alatt váltunk Akkreditált Kiváló Tehetségponttá, mely kitüntető címet, tavaly a következő 3 évre is megújítottuk. Iskolánk hagyományait tiszteletben tartva örömmel támogattad, erősítetted külföldi kapcsolatainkat, szerepléseinket is, Belfortban, Cremonában, Stuttgartban, Krakkóban.

Fáradhatatlanul kerested a lehetőségeket az iskola szponzorálására. Kitartásod, elszántságod meghozta gyümölcsét: szinte minden rendezvényünkhöz sikerült támogatókat szerezned, hiszen sok programunk meg sem valósulhatott volna e nélkül. Hihetetlen kreativitással, kitartással, energiával és humorral mutattál példát mindannyiunknak. És van még valami, ami rendkívül fontos és a legjobb táptalaj a növekedéshez, fejlődéshez: nem skatulyáztál be senkit. Mindenkinek lehetőséget adtál újra és újra a bizonyításra! Előítélet nélkül tudod tárgyilagosan a szándékot és az eredményt értékelni. Képes vagy szemléletet váltani és a hibák felfedése és kijavítása mellett mindig igyekszel a pozitív oldalt kidomborítani.

Sok időt töltöttünk együtt, sokat beszélgettünk, így megtapasztalhattam azt a segítőkészséget, szeretetet, megbocsájtást és elfogadást, mellyel körülvettél minket. Mindenkiben a jót keresed, rugalmas, nyitott hozzáállással a konfliktusos helyzeteket is eredményesen kezeled, kiváló kommunikatív készséged és jó humorod által mindenkivel megtalálod a közös hangot.

Mi sem bizonyítja jobban a fentieket, mint az a rengeteg díj, eredmény, elismerés, emlékezetes szereplés, melyet növendékeink és tanáraink szereztek, valamint az a fantasztikus minőségi munka és szinte már fanatikus elköteleződés a hivatás iránt, amellyel  sok kollégánk dolgozik, és az a pezsgő, jó hangulatú, egymást segítő légkör és szellemiség, amelyben nap mint nap létezhetünk és munkálkodhatunk.             KÖSZÖNJÜK!!!

A következő időszakot egyelőre még el sem tudjuk képzelni. Kicsit tartunk is tőle, hiszen a körülményeinkben sok-sok változás megy végbe. Mindenesetre a nyugdíjas időszakban is számítunk Rád! A tanácsaidra, ötleteidre, átfogó gondolkodásodra, bölcsességedre, kreativitásodra és humorodra. Rögtön akad is pár ötletem:

…például nincsen pályázatírónk…, pedig nagy szükségünk van rá!
Ezenkívül, hogy ne legyen olyan sok „unalmas” szabadidőd, szívesen vesszük, ha időnként meglepsz minket 1-1 PPT előadással az aktuális törvényi változásokról, illetve beszámolsz a legújabb élményeidről.
Ja, és az összes hangversenyen, vizsgán kötelező a jelenlét! Szóval nem szabadulsz meg ilyen könnyen tőlünk!!!!

Na de itt a nyár, addig is kellemes pihenést, rengeteg gyönyörű élményt és alapos feltöltődést kívánunk sok-sok szeretettel, és fogadd el a nevelőtestület ajándékát, mellyel jó megvilágításban, felelevenítheted az elmúlt évek néhány színes, emlékezetes eseményét. Reméljük, sok örömöd lesz benne!

Az Egressy Béni Zeneiskola Tantestülete nevében sok szeretettel:

Csabay Csilla