A csábítás trükkje – slusszkulccsal a zsebben – replikáznak az angyalok az ördöggel – amikor még volt szégyenlista – egy pohár még nem a világ -nem volt zéró a tolerancia
sör

Meleg van és még marad is kánikula. Mikor is ha nem nyáron. Ez az időszak amikor a hideg habzó sör vagy egy hosszúlépés láttán elcsábul az ember. Elég ránézni ezekre, s máris is úgy érezzük, ha most nem iszunk végünk van. Kiszáradunk. Nincs is ezzel semmi gond, ha csak a zsebünkben nem lapul ott a slusszkulcs. Ha csak a kellemes nedű lehúzása után nem támad kedvünk volánforgatásra. Ha mégis, akkor agyunkban vitustáncot járnak az ördögök és az angyalok. Egy pohár nem a világ, máskor is megúsztam, miért pont most lenne baj….

A fiatalabbak kedvéért mondom, annak idején nem ismertük a zéró toleranciát. Amikor a közveszélyes munkakerülést és az üzletszerű nemi kéjelgést még büntették lehetett egy bizonyos megengedett alkohol mennyiség a vezető vérében. Szondázás, vérvétel majd ha nem érte el a 0.8 százalékot kaphattunk egy ejnyebejnyét. Közlekedési baleset okozásakor viszont nem volt enyhítő körülmény.

Szóval abban az időben, amikor a személyiségi jogokat felülírhatta az össztársadalmi érdek, az akkori főkapitány megelégelte a sok ittas vezetést. Velünk egyetértésben minden héten név szerint közöltük az ittasan vezetők listáját. Emlékeim szerint olyan 40-60 személy mindig összejött. Ennél persze sokkal többen lehettek, akiknek sikerült megúszniuk az ellenőrzést. Egy viszont biztos ez volt az a lista amelyről szocialista össze köttetéssel  protekcióval  vagy hatalmi közbejárással nem lehetett leiratkozni. Nem merem azt mondani, hogy ez a nyilvános megszégyenítés komoly visszatartó erő lett volna. Inkább a bűnhődés megduplázásának számított. Végül a jogásztársadalom hiába tiltakozott ez ellen, egy teljesen más momentum alapján vetettünk véget ennek a gyakorlatnak. Egy Kazincbarcikai mérnök annyira szívére vette ezt a megszégyenítést, hogy belerokkant. Ez volt az a pont amikor felhagytunk a lista közlésével.

Valaki azt ajánlotta, hogy nagyobb bűncselekmények , súlyosabb ügyek , lopások, vesztegetések, gyanúsítottjait kellene kilistázni. Most. Válaszom, s akkor mi legyen velünk. Kiszorulunk a lapból és egyébként is erre ott lenne a hivatalos közlöny.

109130sor_hazilag beer_sor_pivo