Oda nézz – botlatókövek a miskolci sétálóutcán – a nemzeti szocializmus áldozatainak emlékére

Egy neves német szobrász találta ki, hogy a nemzeti szocializmus áldozatainak emlékére úgynevezett, botlatóköveket rak ki városszerte.  Németországban, szomorú, de vannak olyan utcák amelyeken sorjáznak a réztáblára vésett nevek.  Bécsben is hasonló a helyzet.

Miskolcon most először láttam ilyet. Az információim szerint talán olyan félszáz nevet azonosítottak be majd ezek közül húsz elhunytnak jut egy ilyen különleges emlék. Kérdés, az utókor, mi magyar polgárok hogyan miként fogadjuk mindezt. Mi lesz a reakció, mi lesz a közvélemény reagálása. Nyilván ezek a kövek hatósági engedélyeztetéssel kerülnek az aszfaltra. Figyeltem az arra járókat, akadt aki észre vette, sőt olyan is volt aki megnézte, elolvasta. A nagy többség viszont nem tudta mire vélni ezeket a földbe süllyesztett lemezeket.

Minden ünnepség, minden ceremónia nélkül rakták ki a botlatóköveket. Jól tették.  Nincs is ezen mit cifrázni. Az viszont jó lenne ha sokakban tudatosulna, hogy ha minden áldozatnak  leraknának ilyet a miskolci főutcán már nem is kellene díszburkolat. Réztáblákon botladoznánk vagy tipegnénk.image