Olyan jó lett a búza, hogy komoly fejfájást okoz – se muszáj, se aszály

Régi duma – mi a hazai mezőgazdaság két rákfenéje  – a muszáj és az aszály. Ez a szöveg ment akkoriban, amikor a kolhozosítást erőltették. Majd sok pártértekezletén feltették a kérdést – hogy, hogy Csehszlovákia legdélibb megyéjében kiemelkedőek a mezőgazdaság eredményei. Míg a csaknem egy földrajzi koordinátán belül Észak-Magyarországon a legrosszabbak. Ez a múlt. A jelen, hogy több a búza mint amennyire számítottunk. Ez addig jó amíg csak nálunk van felesleg. Ám a világpiacon is túlkínálat keletkezett. Ráadásul kevés a tároló kapacitás, nincs elegendő siló.

A fontos, hogy az egészségtelen szénhidrát bevitelünk jó időre biztosítva van és a pékek nem tudnak drágítani a liszt árra való hivatkozással.image

A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Ennek megfelelően a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is 8500 pont környékén állt július végén. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.
Igen jó lett idén a búzatermés az országban mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve. Bár végleges adatok még nincsenek, az összvolumen meghaladja majd az 5 millió tonnát. Ennek mintegy 40 százaléka lett étkezési minőségű. Bár korábban még ennél is jobbak voltak a kilátások, a július végi esők sok helyen lerontották a minőséget.
A piac már jó előre – július elején – beárazta ezt a mennyiséget és mivel meglepetés végül nem lett, maradtak az igen alacsony árak. Augusztusi lejáratra 40,5 ezer forintért lehetett július végén lekötni a malmi búzát a BÉT-en és a takarmánybúza ára sem maradt le ettől sokkal.

A Magro.hu fizikai piacának prompt árai a malmi minőség esetében megegyeznek a tőzsdei árral, de a takarmánybúza esetén inkább a 30 ezer forintot közelítik, ami már a megtérülést is kérdésessé teszi.

Júliusban Párizsban jelentősen felfelé mozgott a búzatőzsde egészen a harmadik hétig a romló terméskilátások miatt, de aztán konszolidálódott a helyzet. Így is 9 százalékos pluszban zártuk a múlt hónapot.

Chicagóban viszont tovább csökkent a búza ára, ezúttal 2,5 százalékkal egy hónap alatt. Ez már 16 százalékos gyengülést jelent a nyár kezdete óta. Ennek oka, hogy továbbra is erősen tartja magát az a prognózis, ami szerint a 2016/17-es gazdasági évben a valaha volt legnagyobb búzamennyiséget arathatják majd le globálisan. A jelen állás szerinti 738 millió tonna ráadásul egy igen magas zárókészlethez adódik majd hozzá. Sok lesz tehát a „felesleg” és ez köszön vissza az árakban még egy jó ideig.

További adatok megtekinthetők a gabona árinformációs rendszeren, a Magro Gabonaindexen, valamint a csatolt grafikonon.

http://www.magro.hu/magro-gabona-index/
A Magro.hu-ról: A Magro.hu egy speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A piactér lényege, hogy aggregálja a keresletet és a kínálatot, különlegessége pedig, hogy automatizálja az adásvételt, és 100% fizetési garanciát nyújt a kereskedéshez. A Magro.hu piacteret az évnek ebben az időszakában havonta 70.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel, s eddig több ezer ajánlatot töltöttek fel adás-vételre. A rendszerben az elmúlt 4 évben 4,2 millió tonna gabona fordult meg, 1,2 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 50 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre. A piactér kiegészítő tevékenységei közé tartozik a gazdák internetes ismereteinek bővítése Agrár Akadémia webkonferenciákon, valamint egyéb agrártémákban Gazdag Gazda Konferenciák szervezése által.
A terményárakról, trendekről, piaci mozgásokról további információt kérhet a következő elérhetőségeken:
Németh István
ügyvezető, gabonapiaci elemző
Magro.hu
a mezőgazdaság piactere
Email: istvan.nemeth@magro.hu
Tel:+36 20 424-9664