Fidellel egy asztalnál – a másodszori találkozó már nem jön össze – a coltot az asztal alá dobta – élt kilencven évet – egy hetes gyász Kubában
Castrotól Kádárig - készül az új könyvem - karácsonyra jelenik meg -a kis magyar valóság alulnézetből Az a kedves fiatalember Kádár János oldalán balról Horváth Jenő az Aliga II. üdülővezetője aki sokat elárult az ottani elit skanzen világáról. Köszönet neki a fotókért és a visszaemlékezésért.
Ez is Aliga
Egy kép Balatonaligáról, a pártüdülőből. Lent a névsor.

Elhunyt Fidel. Élt kilencven esztendőt. Megpróbálta a hazáját a  saját képére változtatni . Tűzzel vassal, erőszakkal. Ő volt a személyi kultusz hőse, s 1962 nyarán csaknem lángba borította a világot. Ha Hruscsov nem kap a fejéhez  Kuba miatt kitör a harmadik világháború. Akik jártak az országában nagy időutazáson vehettek részt. A cukornádra és szívara alapozott nemzetgazdaság szegényesen éldegél. Viszont el kell ismerni, hogy mindenki hasonló színvonalon teng. Nincsenek kirívóan gazdagok. Ők már elmenekültek erről a szigetről.

Nos, most jön a reklám helye. Nemrégiben jelent meg a Kádártól Castróig című könyvem, amelyben a Balatonaligai pártüdülőben rám ragadt élményeit írom ki magamból. A címe részben megtévesztő, hiszen önmagamat adom. Olyan , hogyan láttam én jellegű könyv. Tizenvalahány évesen sok neves politikussal találkoztam ott, s köztük az egyik legnagyobb arc csak Fidel volt. Akivel volt szerencsém pingpongozni. Nem vertem meg. Lefagytam a személyétől, a környezetétől, mindentől ami ott körülötte történt. Ahogy a nagy coltját lazán behajította az asztal alá. Mert ettől a szerszámától sose távolodott el három méternél nagyobb távolságra. Majd láttam, hogy a barátja  vagy a testőre miként bujkál az asztal alatt a pisztolyért a játszma után.

Ez a kép is Balatonaligán készült, de már jóval később az átkosban. Amikor a kollégáim már úgynevezett tiszti továbbképzésen vettek részt a Balaton parti üdülőben. Balról tudom, az első Kerényi László barátom, mellette Onódvári Miklós az Észak volt főszerkesztő helyettese, Kalló István, Kertész Péter, Doros László, Tóth Zoltán, lent ülők Soltész Rudolf és Csonka István. Sajnálom, hogy egy kolléga neve nem jut eszembe,

S akkor folytatom. Egyszer, nem is olyan régen majdnem ismét volt szerencsém Fidelhez. A történet rövid. Fidel nyugalomba vonulása után egy osztrák kolléga segítséget kért  – interjút akart készíteni vele. Tudott a fiatalkori élményeimről és ezen az alapon próbáltunk eljutni hozzá Havannába. Aki tudja mennyire lelkesedem a repülésért  az elcsodálkozik, mi mindent meg nem tettem az ügy érdekében. Például amikor a kocsonyafesztiválon találkoztam a kubai nagykövet asszonnyal nem csak  közös fotót készítettünk. Megtáncoltattam.  Erről is van kép. Éjfél felé megesküdött, hogy intézi  a találkozót. Azt hiszem, hogy most jött el az a pillanat amikor ezt a programomat már törölhetem.  Végső soron nem jött volna rosszul, most másodszorra is eladhattam volna ezt a cikket.

A Kádártól Castróig című könyvemből van még néhány példány. Most karácsony előtt az Észak ügyfélszolgálatán csomagban kedvezményesen, egybe  megvásárolhatók a könyveim.