Amit ma tudnia kell -Győrben tesztelik az új gyártási technológiát – ha nem London akkor akár Budapest – Trumpnak nem lesz dolga az Iszlám állammal – egyformán erősödtek a nagy valuták
 

Győrben teszteli új gyártási megoldását az Audi

A Henry Ford által feltalált futószalag nélkül nem készülhetne a világban évente 90 millió jármű, ám Hubert Waltl, az Audi konszern elnöke szerint ez már a múlt, a jövő pedig az úgynevezett gyártó szigeteké. Míg Ford idejében az autók mindegyike egyforma volt, addig a modern felsőkategóriás autókat a vevők személyre szabhatják, ezért alig találni közöttük két egyformát. A BMW 7-es modelljéből például akár tízmillió különböző változat is készülhet. A gyártó szigetek mindegyike más-más egységeket épít rá az autó vázára, a szigetek között pedig az autókat robotok mozgatják, mégpedig mindig oda, amelyik hamarabb képes fogadni. A BMW R8-as sportautókat gyártó neckarsulmi üzemben már le is cserélték a gyártósorokat, hamarosan pedig az Audi győri motorgyárában tesztelik a megoldást, amitől a termelékenység 20 százalékos növekedését várják.

London nem lehet többé Európa pénzügyi központja

Nem engedhető meg, hogy Nagy-Britannia uniós kilépését követően London maradjon Európa pénzügyi központja – jelentette ki Jeroen Dijsselbloem, a holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke. A politikus szerint nem fordulhat elő, hogy egy harmadik országnak hozzáférése legyen az európai pénzügyi rendszerhez anélkül, hogy alá legyen vetve például a fogyasztóvédelmi előírásoknak és tőkemegfelelési követelményeknek. A harciasság nem meglepő, hiszen Frankfurt és Párizs mellett Amszterdam is ringbe szállt a Londont esetleg elhagyó pénzintézetekért.

Még Trump beiktatása előtt elfoglalnák Aleppót

A szíriai kormányerők Donald Trump amerikai elnök beiktatásáig el akarják foglalni Aleppót, ami egyben a szíriai polgárháború végét is jelentené. A sietség érthető, ugyanis a leköszönő Obama kormányzat egyre kevesebb figyelmet és támogatást nyújt az általa támogatott ellenzéki erőknek, ami jó lehetőség az Oroszország és Irán által támogatott Bashar Al-Assad elnök számára. Bár Trump kijelentette, hogy hajlandó együttműködni Putyinnal az Iszlám Állam elleni harcban, hivatali beiktatása után mégis határozottabb, ám sok esetben kiszámíthatatlanabb amerikai külpolitika várható.

Csodás doktorok a Haszon magazin legújabb számában!

Műtéteket, hosszadalmas kezeléseket kerülhetnek el, akik az alternatív gyógyítókat választják. Címlapsztorinkban összegyűjtöttük azokat a „csodás” doktorokat, akik évek óta bizonyítanak – elégedett páciensek ezreivel. További tartalom: Donald Trump titka 21 pontban; Pál Feri atya, az „isteni” menedzser; Interjú Boros Tamással az európai populizmusról; Hasznos holmik karácsonyra. A teljes tartalomjegyzékért kattintson IDE, ITT pedig megveheti digitálisan.

Tovább csökkent a munkanélküliség

Tovább csökkent a munkanélküliség az augusztus-októberi három hónapban: 4,7 százalék volt az egy hónappal korábbi 4,9 százalék után. A munkanélküliek száma egy év alatt 71 ezerrel 219 ezerre csökkent. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap, a munkanélküliek 46,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Hollandiában is tiltott a burka

Elfogadta a holland parlament alsóháza azt a javaslatot, miszerint tilos az egész arcot eltakaró ruhanemű vagy bukósisak viselése közterületen iskolák és kormányzati épületek közelében, valamint tömegközlekedési eszközökön. Bár a tiltás biztonsági célt szolgál, és a holland kormány szerint nincs vallási jellege, mégis feszültséget okozhat a muzulmán és a nem muzulmán kapcsolatokban. Hollandiában jövőre lesznek a parlamenti választások, ahol a muszlim vallás betiltását tervező Szabadságpárt akár kormányzó erő is lehet. Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette.

Helyére került a csernobili atomerőmű új védőburka

Helyére került az a hatalmas acélburok, ami azt hivatott megakadályozni, hogy az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőműből radioaktív anyagok jussanak ki. A világ legnagyobb mozgatható szerkezete akkora, hogy elférne alatta a párizsi Notre Dame, vagy akár két Jumbo Jet 747-es repülőgép is egymás mögött. A balesetet követően sebtében felépített betonszarkofág már rendkívül rossz állapotban van, sok helyen megrepedt, ezért volt fontos az új borítás elkészítése.

Közösen fejlesztenek elektromos töltőhálózatot a németországi autógyártók

Négyszáz nagyteljesítményű töltőállomást épít Európában közösen a Ford, a Daimler, a BMW és a Volkswagen, de a tervekben négy év múlva már ezernél is több töltőpont szerepel. A CCS (Combined Charging System) csatlakozós töltőállomások telepítése fontos lépés a szabványok csatájában, mert míg a konzorcium tagjain kívül a Hyundai és a GM autói CSS csatlakozókkal tölthetők, addig a japán modellek és a Tesla autói más szabványt használnak.  Az új hálózat legnagyobb különlegessége a 350 kw-os töltési kapacitás, ami a jelenlegihez képest villámgyors töltést tesz lehetővé, így a töltőpontok a jelenleginél jobb kihasználtsággal működhetnek.

Árfolyamok

Euro 312 ↑
Svájci frank 289 ↑
Dollár 292 ↓
2016. november 29., 22.00 óra