Egyre több a női szuper menedzser -jönnek,  s jönnek – helyet követelnek a Nap alatt
A member of the "Ranetka" private family club takes a medical-cosmetic massage using the Achatina fulica snail, also known as the Giant African land snail, at the club in Russia's Siberian city of Krasnoyarsk, November 19, 2013. Snails' massage method, which is believed to speed up the regeneration of the skin and to eliminate wrinkles and scars, has become more popular among beauty salons and female health clubs of the city, according to the "Ranetka" club owner Yelena Baranchukova. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: ANIMALS HEALTH SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX15K64

Budapest, 2016. november 30. – A interim menedzserek – vagy szupermenedzserek – kritikus helyzetben lévő cégeken segítenek azzal, hogy átmeneti időre beülnek egy-egy pozícióba és több évtizedes szakmai tudásukat felhasználva hatékonyan kezelik a kihívásokat. Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője szerint nem véletlen, hogy egyre több nő kerül be a szupermenedzserek közé.

„A Why Women Mean Business című könyv szerint századunk fejlődésére legnagyobb hatással a 3 W – az időjárás(weather), az internet (web) és a nők (women) – lesznek.” – mondja Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter vezetője, aki a női karriermenedzsment egyik ismert szakértője. „Ezt támasztja alá az az évekkel ezelőtt készült kutatás is, amely jövedelmezőség szempontjából vizsgálta meg a világ 300 legnagyobb vállalatát. Kiderült, hogy a lista élén lévő cégek menedzsmentjében legalább egy nő biztosan volt. Vagyis nyereségesebben működik a vállalat, ha nők is közreműködnek a vezetésében.”

Ennek ellenére Közép- és Kelet – Európában Észak – Európához képest jelentősen kevesebb nőt találunk a vállalatok felsővezetésében. Bár ennek megváltoztatását sokan szorgalmazzák hazánkban is – erről szól például a HBLF 20/20/20 programja, amely 2020-ra a nők arányát 20%-ra kívánja növelni a vállalatvezetésben – a fejlődés lassú.

Az interim menedzsment ugyanakkor egy olyan terület, ahol igenis sok női vezetőre van szükség. „Magyarországon a nők általában gazdasági- vagy HR-vezetőként töltenek be magas pozíciókat, így logikus, hogy interim menedzserként is női gazdasági- és HR-vezetők kerülnek a piacra. A funkcionális interim feladatokra ma már egyre több női interimet delegálunk, számuk jellemzően a HR, pénzügy, számvitel, kontrolling területen növekszik folyamatosan.” – mondta el Kristóf Györgyi.

 

A férfi és női interim vezetők hozzáállása, munkamódszerei különböznek.  „Jellemző, hogy egy női interim menedzserrel a projektkezdés, az állapotfelmérés, tevékenységünk első négy hete mindig gördülékenyebb. A nők minden részletre kiterjedően, az alapokig vizsgálják az előzményeket, továbbá kiválóan adminisztrálnak. A férfi interimek azonban pszichésen sokkal jobban viselik a hosszú távú, a lakhelyüktől távoli – pl. reorganizációs – projekteket, melyek során a rájuk jellemző racionális szemléletmódnak is nagy jelentősége van.” – foglalta össze a Hammel & Hochreiter tapasztalatait a szakértő.

 

Ideális az a megoldás, amikor egyszerre férfi és női menedzserek – akár interim menedzserek – dolgoznak egy vállalatnál vagy egy interim projekten, mert a két nem közötti különbségek erejét felhasználva és az ebből fakadó előnyöket összehangolva, hatékonyabb együttműködést és látványosabb sikereket lehet elérni.

További információ: zsofia.lakatos@emeraldpr.hu