Jenő is hetvenkedik – a miskolci zsidó közösség  születésnapján köszöntötte az elnökét – a rabbi megáldotta

A 70 éves Freund Jenő három évtizede aktív már a város közéletében, azóta dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy a miskolci zsidóságot megőrizze és nyitottá tegye, fogékonnyá a város tágabb közösségének életére, a nem zsidó többség figyelmét pedig felhívja arra, hogyan teszik a zsidók Miskolc életét gazdagabbá és színesebbé.


A város mindenkori vezetéséről tudta, hogy ténykedésüket a népakarat legitimálja, civil vezetőként autonóm módon tudott együtt dolgozni velük: felelős partnerként, sohasem alárendelt pozícióból. A zsidó közösség rendezvényei, intézményei mindig példásan befogadóak voltak, bárki, aki akart, bekapcsolódhatott szemlélőként és résztvevőként a város zsidó vallási és kulturális életébe. Minden közösség részközösségekből épül fel, minden kis közösség tagjai részei más közösségeknek is, a városi tér lényege a sokszínűség, minden igazi város különböző emberek közös otthona. Aki tehát bármely részközösség életét megszervezi, erősíti, az mindig és szükségszerűen az egész várost teszi gazdagabbá és összetartóbbá.

Freund Jenő a zsidó közösség vezetőjeként nem csak a miskolci zsidóságért, de egész Miskolcért végezte munkáját, a város minden polgára hálával tartozik neki.

A kötetlen hangulatú vacsora alkalmával köszöntötték a hetven esztendős elnököt, aki meghatottan fogadta a jókívánságokat. Hozzátette, reméli, hogy a jövőben még többet tehet majd a miskolci zsidó közösség fennmaradásáért, boldogulásáért.

Ősi zsidó szokás szerint Fusch rabi megáldotta az ünnepeltet
A szombat esti ima után Freund Jenő tiszteletére ünnepi vacsorára hívták a közösség tagjait. A menü, sólet, flodni és gyümölcs volt.