Pro és kontra – kórház a börtönbe vagy börtön a kórházba  –  a belügy már bekebelezte a pavilont  – nem jutott pénz a lakosság informálására

Hála Pusztai Laci barátomnak, szerény mondandóm egyre szélesebb körben hallatszik.  Most éppen a börtön-kórházas anyagot vette át. Ám ebben még nincs benne a friss hír: a megyei kórház már régen visszaadta a Belügyminisztériumnak a volt nőgyógyászati pavilont. Érthetőbben, az épület, s a hozzá tartozó terület már nem a kórházé. Lecsatolták. Ez persze nem úgy zajlott, hogy mindenkit megkérdeztek, kinek kell egy leamortizált milliárdos felújításra váró háromszintes épület. S , ni csak  találtak egy jelentkezőt.

Ez a projekt egy hosszas előkészítő munka eredménye, amely most könnyen elvérezhet a politikai haszonszerzés csatamezején. Ráadásul az a párt protestált ellene amely már kiharcolt magának egy börtönt a megye végében.

Sokakkal beszéltem mostanában erről a témáról. A tény, hogy a lakosságot alaposan megagitálták, hogy mennyire veszélyes egy ilyen börtönkórház. Miskolcon két ilyen zárt intézetről tudok, a Fazekas utcairól és a modernebbről a Szentpéteri kapu végében. Valóban ezek környékén gyakori a hangos családi üzenetváltás, de különösebb aggodalomra még senkinek se volt oka. Most tessék elképzelni egy ugyanilyen zárt intézményt, amelyben a kihízott, s a  kigyúrt rabok nem ülnek hanem fekszenek. Betegen, a gyógyulásukra várva.

Persze amikor az itt dolgozó orvosok ódzkodnak a kórház közelségétől, a fogva tartottak ellátásától még meg is értem őket. Nem könnyű úgy dolgozni, hogy a beteg rabszíjon van, s mellettük két smasszer figyel. Ez már egy szakmai kihívás. Ha nem épülne meg a kórház, ha a kormánya nép akarata szerint dönt, s  gálánsan lemond a tervéről minden marad a régiben. A környező fogdákból továbbra is szállítják majd a rabokat a rendelőkbe, az ambulanciára. S ezek a szállítmányok elsőbbséget élveznek majd. Az is megesik, hogy a műtét után egy olyan kórterembe kerülünk ahol a szomszédos ágy mellett két őr cseréli a kacsát és az ágytálat. El ne felejtsem, hogy ez a projekt amit más városok hamarosan elirigyelnek lényeges anyagi, gazdasági előnyökkel járna.

A tervben 3 milliárdot költenének az épületre és csaknem ugyanennyit kapna a megyei kórház az ellátás fejlesztésére az ott dolgozók motiválására. És akkor ezzel együtt fejlesztenék a környezet infrastruktúráját. Megépülhet a körforgalmi csomópont a hátsó bejáratnál, megnyitnák, kiszélesítenék  az utat a Blaskovics utcán a repülőtér felől is megközelíthető lenne a csillagpont.

Érdekes, hogy a nagy tervezgetés közben minderről megfeledkeztek a lakosság teljes körű nyílt tájékoztatásáról. Egy több milliárdos projekt esetén elfelejtődött az előzetes információcsere a lakossággal, az itt élőkkel. Ha ez megtörténik – még nem késő – akkor mindannyiunk hozzáállása megváltozhat.

Valljuk be, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk az elhamarkodott döntésekre. A sokat ismételgetett demagógia nagyon hatásos tud lenni. Egy példa a sok közül , valamikor megtorpedózták azt a gumigyárat ami Gyöngyös mellett csak megépült. Mert közben másként alakultak az érdekek.