Ali baba integet a kocsiból – kínai meséken nevelkedtem – a csóró parasztoknak nem jutott dinnyeföld  – a milliárdos cég akár nálunk is megvetheti a lábát
A kinai alibaba pápá

Sokaknak ismerős az alibaba.com. Még se tudtam, hogy ez a legnagyobb kínai úgynevezett webáruház. Tulajdonosa a milliárdosok között is a sor elején jegyzik.  Kedves ember, most keresi a kelet közép európai bázisát. Szimpatikus, ha végül Magyarországra telepíti az európai központját. Folynak a tárgyalások az összes szomszédos ország vezetőjével, s az Ali baba tulajdonosa ott beruház majd ahol a számára legkedvezőbb kondíciókat ajánlják. Akár nálunk is lehetne az elosztó, postázó raktárházuk.

Most, hogy még inkább reflektorfénybe kerültek átböngésztem a kínálatukat.  A lapra szerelt sírkőtől az okos telefonig mindent árulnak. Profi módon, gyors áruszállítással. S most tessék megkapaszkodni – több olyan termékük van amelyet úgynevezett beetetésként ingyen kérhetünk. Hátha ráharapunk, címen.

Ami még tetszik nekem, a névválasztás.  Sok kínai mesét nem ismerek, csak egyet.  Amikor még olvasni tanultam  – máig is őrzöm – kaptam egy kínai mesekönyvet.  Az egész arról szólt, hogy a gazdag mandarin és a szegény , csóró ferde szemű paraszt viaskodik. Mondjuk a dinnyeföldön, mert nem mindenkinek jutott. Megy a balhé, de természetesen a nép fia mindig győz. Győzedelmeskedik. S minden részletnél ott voltak a tussal rajzolt kínai betűk. Akkor még eszembe se jutott, hogy érdemes lenne ezt is megtanulni.

Szóval az áruház tulajdonosa aligha ismeri az Ali baba és a negyven rabló sztoriját. Talán nem is tudja, hogy itt  ezen a tájon Ali baba neve összeforr a népes gyülekezetű bűnszövetkezettel. Vagy tudja , s akkor éppen ezért választotta ezt a jól csengő, bevezetett márkanevet. Nagyon kíváncsi lennék a válaszára.