Száműzték a nőket a katalógusból  – nehéz a vallásos zsidók kedvére tenni – ugye a sakter lövi le a rénszarvast – az IKEA és az ortodoxok

Nehéz a szuper vallásos zsidók kedvére tenni. Mint ismeretes az ortodox esküvőkön is a hölgyek és az urak külön táncolnak. Hogy igaz e vagy nem magam se tudom, de rebesgetik, a nászéjszakán egy lepedőn átvágott lyukon érintkezhetnek a párok. Az biztos, hogy a zsinagógákban szigorúan elkülönítik egymástól a különböző neműeket. Nos, az Izraeli IKEA  speciális katalógust készített a szigorúan vallásos  zsidóknak.

A brosúrában nem szerepelnek nők, hanem csak férfiak és fiúk, de ők is ortodox köpenybe bújva. A kiadvány, amely a haredi közösséget célozza meg, felzúdulást váltott ki az országban. „Hol van az anya a képről?” – tette fel valaki a kérdést, egy másik hozzászóló pedig azt írta: „Nem tudtam, hogy vannak egyszülős családok.” A svéd cég, amelynek a hagyományos katalógusaiban asszonyok és lányok is láthatók, elnézést kért. Izrael lakóinak mintegy 10 százaléka szigorúan vallásos zsidó.Egyébként minden ilyen áruházban szokásban van a rénszarvasból készült paradicsomos húsgombóc. Kérdésem – kóser e ez a fogás, ezt a szarvast vajon a sakter vagy a metsző lövi le ? S mi van ha az állat mondjuk szombaton leheli ki a lelkét. Ahogy belegondolok – az IKEA hamarosan új piacokat keres Közel- Keleten.