Visszakaphatják fegyverüket a mentális betegek – jó a magyar gyakorlat – nem mindegy, hol kell penészednie – elégedjen meg egy ártalmatlan 9 milliméteres gázzal

Megvallom kedvelem, gyüjtöm a hatástalanított fegyvereket. Tisztában vagyok az éles önvédelmi pisztolyok tartási szokásaival. Betéve tudom a rendeletet, ami kellőképen szígorú és elegendő visszatartó erővel bír az ámokfútók ellen. Aki nem tudná az ötvenhatos szabadságharc után a munkásőrök maguknál tarthatták a szolgálati TT pisztolyukat. Ezekben a legendás időkben szinte minden hétre jutott egy-egy kocsmai vagy családi lövöldözés. Módósítani kellett a szabályokon. Mi mégse vagyunk a svájciak színvonalán ahol a tartalékosok a mai napig otthon őrízhetik az automata fegyvereiket. Akár Izraelben is, ahol ritkaságszámba megy a puskákkal való visszaélés, ámokfutás.  Bezzeg Amerikában ahol annyira szabad a fegyverkereskedelem, hogy minden napra jut egy egy örült gyilkosság sorozat. Majd az ezt követő szenátusi csatározás, hogy liberalizálják vagy bekeményenyítsenek a szabályokon. Nálunk szigorú egészségügyi vizsgálatokon kell átesni akik éles fegyverrel nagyobb bíztonságban éreznék magukat. S vannak tartási szabályok, a pisztolyt és a lőszert külön páncélban kell őrizni.  Hogy legyen elegendő idő visszaszámolni ha valaki merő felindultságból kapná elő a stukkert. Ezt a törvényt rendszeresen ellenőrzi a rendőrség, akár éjszakánként. S akinél mondjuk a párnája alatt lelik meg a csőre töltött stukkert, ott helyben el is köszönhet a szerszámtól. Ráadásul akinek ez a passziója minden esztendőben részt kell venni egy lőgyakorlaton, ahol legalább a táblát el kell találnia.

Visszavonhatják az Egyesült Államokban azt a Barack Obama idején meghozott rendelkezést, amely eltiltotta a fegyverviseléstől a mentális problémákkal küzdő embereket. A szenátus 57-43 arányban fogadta el a javaslatot, ami a képviselőházon már korábban átment, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy Trump is alá fogja írni. Az Obama-kormányzat az után döntött a fegyverviselés korlátozásáról, hogy Newtown településen egy mentális betegségekkel küzdő 20 éves férfi lelőtte az anyját, majd a helyi iskolában húsz diákkal, hat felnőttel és önmagával is végzett. Becslések szerint 75 ezren lehetnek, akik a mészárlás után meghozott rendelkezés nyomán nem tarthattak lőfegyvert. A republikánusok azonban – a Nemzeti Fegyverszövetség és fogyatékkal élőket segítő csoportok támogatásával – szembementek a rendelettel, és kongresszusi felülvizsgálatot kezdeményeztek.

Trump okos ember, Amerikában a fegyvertartás még a vadnyugati időkből védett polgári jog. Ebbe belepiszkolni nem érdemes. Aki erre vetemedik, szembetalálja magát a csuda erős fegyveres, gyártó lobbival. Különben az egész ügy több mint egy nagyra pumpált lufi. Oda át és ide át egyaránt akinek lőszerszám kell feketén is megszerzi. Telített a piac, túlkínálat van. Amit még ajánlhatok, aki így szeretné megőrizni a biztonságát elégedjen meg egy kilenc milliméteres gázpisztollyal. És egy ehhez járó viselési engedéllyel.  Ezt 18 éves kortól bárki megkaphatja. És innentől nem kell aggódnia, hogy egy rosszul elsült lövés miatt a börtönben kell penészednie.