Új elnök kerestetik – akár a levesbe is mehet a MUOSZ  – nincs topon a szövetség – pártoskodással lehúzhatjuk a függönyt  – a vidék sehol sincs

Mához egy hétre , pontosabban szombaton választások lesznek az magyar újságíró szövetségben.  Mint szakmabeli, 1969 óta egyszerű tagként figyelem a szervezet életét. Majd 2014 nyarán mint küldött két egymást követő közgyűlésen élesben figyelhettem a kollégák vitáját. A legutóbbi elnökválasztáskor nehezen, vagy is egyáltalán nem tudtam magam visszafogni az eredmény kihirdetésekor.

Egyetlen tisztségre se pályáztam, de amikor egy cseles rafinériával Komlós Gábor győzött az illetékes bíróságon megóvtam a közgyűlési határozatot. Egy évbe tellett míg sikerült megnyugtatóan rendezni  az ügyet, az igazamat  bizonyítani. Kép és hangfelvétellel. Ezzel elnyertem az ilyen” kekeceknek” járó feljelentgető címet. Ezzel a hadi tetemmel viszont most akadtak néhányan akik engem is jelöltek a régi csalással lebukott elnök helyére. Megtisztelő, de különösebb illúzióim nincsenek. A helyzet ugyanis elég faramuci.

A szövetség tagsága  meglehetősen elfogult, pártszimpatizáns,  főváros centrikus ,s a nagy többség úgy gondolja, hogy pártoskodnia kell. Az se érdekli őket – a nagyszámú nyugdíjast a legkevésbé – hogy kamarai jogosítványokkal jobban érvényesíthetnénk az újságírók jogait. Egy szervezettebb szövetségnek kötelessége minden kormánnyal kapcsolatot építenie, mivel párbeszéd nélkül elsikkad a hangunk.

Nem valami szimpatikus a programom, de kitartok mellette. Nem győzöm hangoztatni, hogy egy egy új elnök , legyen az a bal vagy a jobboldali médiához köthető aligha lesz képes pártatlan, semleges, a kollégák érdekeit érvényesítő irányba kormányozni a szervezetet. S a vidéki tollforgatókat maga mögé felsorakoztatnia.

A kormány hozzáállása mindehhez egyszerűen igazolható. Nem kívánnak beleszólni az autonóm szövetség belügyeibe, joggal kerülik még a látszatát is, hogy az újságíró társadalmat befolyásolják.Közben a szövetség vagyonvesztése, elöregedése, presztízsének, tekintélyének, taglétszámának csökkenése visszafordíthatatlannak tetszik. A vidéki lapoknál elvétve akad tagjuk. Az évi tagdíj 14 ezer forint amiért egy igazolványt adnak.  Csak.Egy olyat ami belépőként is szolgálhat a nagy nyugati múzeumokba. Megesik, hogy két három jegy árát is megtakaríthatjuk ezzel az igazolvánnyal. Ám ez kevés a szövetség létjogosultságához, fennmaradásához.

Szükség lenne a kamarai jogosítványok elnyerése.

Hogy mi lesz majd szombaton délutánra, a franc se tudja. Az ész , az eszünk akár meg is jöhet . Ha nem akkor másnapra ugyanolyan szürke vasárnapunk lesz mint ezen a hétvégén. S a MUOSZ mehet a levesbe, ahogy mifelénk szokás mondani.