Egy sikeres üzletember titka – miről álmodik egy magyar vállalkozó – egy sokcsillagos panzió az Alpok lejtőin – vegyen szállodát Murauban

Különös, s rendkívül hasznos előadást hallhattunk a közelmúltban Budapesten. Tulajdonképpen egy sikeres üzletember elárulta az eredményességének a titkát. Jómagam az interneten már régóta figyelem, olvasom Parajdi István honfitársunk bejegyzéseit, ajánlatait. Így aztán ki nem hagytam volna a siker kulcsának titkait felfedő bemutatkozását.Annyit előzetesen tudni kell, hogy Parajdi mérnök úr gyerekkorától jól  beszél németül. Édesapja egy jól menő autószerelő kisiparos volt és a vállalkozásában elsősorban német gyártmányú kocsikat bütyköltek. Szülei tudatosan járatták a Goethe Intézetbe, hogy minél jobban elsajátítsa a nyelvüket. Így aztán amikor már tehette körülnézett Ausztriában és Murauban telepedett le.

Itt jött rá, hogy a mérnöki diplomája legalább olyan egyenértékű mint a doktori végzettség. A mérnökúrnak való megszólítás igazi rangot jelent. Majd a rövid ideig tartó beilleszkedés után megtalálta a helyét az ingatlan piacon. Ezen belül is egy sajátos szegmenset szemelt ki magának. Felfedezte, hogy az ausztriai menő panziók tulajdonosai elöregedtek, gyermekeik túlkvalifikáltak ahhoz, hogy továbbvigyék a vállalkozást. Így aztán nagyon sok az eladó, az átadó kisebb nagyobb szálloda az ingatlanpiacon. Jelenleg ezeket értékesíti . Úgy, hogy ha egy-egy magyar megvásárol egy ilyet akkor segít neki a vállalkozás beindításában.

A csaknem egész napos előadása érzékletes, szemléletes és újszerű volt. Megtanultuk, hogy odaát szigorú szabályai vannak a vállalkozásnak. Nincsenek kiskapuk.  A hatóság nagyon megengedő, vállalkozásbarát viszont megkövetelik a szabályok betartását.  Náluk ismeretlen az a fajta üzlet, hogy miként lehet okosba megállapodni. Mindenről számla kell. Az alkalmazottakat nem bejelenteni teljesen ismeretlen fogalom. Tehát  egy magyar vállalkozónak odaát egy új világ tárul a szeme elé. Hogy miért kell nekünk ott panziót vásárolni? Nos, akik idejében gondoskodnak az öreg napjaikról, akik nem számítanak a hazai nyugdíjrendszer egyre lyukasabb hálójára azok befektetnek.

Parajdi úr őszinte volt, senkit nem ámított. Elmondta, hogy ez a fajta vállalkozás is csak akkor eredményes ha a tulajdonos napi 24 órában szemmel tartja az üzletét. Ha mindig ott van s jó gazda módjára ügyel a szálloda jó hírére. Sokak kérésére, kedvére ezentúl mindig találkoznak majd Parajdi új ajánlatával, jó tanácsaival. S ha gondolják, hogy felkeltettük az érdeklődését akár össze is hozzuk Önöket az ingatlaniroda tulajdonosával. Parajdi úr időt fáradtságot nem kímélve segít a vásárlás és az üzemeltetés procedúra megszervezésében.