Moldova a régiségvásárban –  Kádár János rajongója – amikor Miskolcot is megénekelte – felfortyant az üvegzseb bajnoka
Moldova

Csak az igazat írom. Kedvelem Moldova műveit. Gyűjtöttem a könyveit. Irigyelem ma is az elszántságát, a riporteri vénáját azt a buldog természetét amely minden választott témáját végig kíséri. A rendőrökről, a vasutasokról készült feltáró riportsorozatát többször is elolvastam. Kíméletlen őszinteségre készteti a beszélgető partnereit. S ösztönösen megtalálja azokat a pontokat amelyek mindannyiunkat érdekelhet. Kádár János iránti rajongása is megbocsátható. Elvégre neki van összehasonlítási alapja a diktatúrák között. Na, meg az se elhanyagolható, hogy a szocializmus alapjainak lerakása közben sokkal fiatalabbak voltunk. Az időjárási frontokat még nem éreztük a vállunkban vagy a térdünkben.

Ám most, mostanában kiábrándultam a  nagy mesterből. Ha érdeklik az okát elárulom. Ő se jobb a deákné vásznánál, megvehető akár csak jómagam. Miért is ne , hiszen a piacról élünk. Nincs is helye a szenteskedésnek. Így azt se róhatom fel, hogy amikor a szocialista városvezetés tett neki egy kikerülhetetlen ajánlatot Miskolc megéneklésére, csak bevállalta.( Máig se tudjuk – 3 vagy 6 millióba fájt nekünk ez a reklám. S milyen címen utalták ki.) Az akkori vezetés úgy gondolta, Gyuri bácsi kiszínezi , rózsaszínűre mázolja a könyvében a valós állapotokat. Csaknem egy évig a családjától távol a városunkban lakott – nem fiatalon vállalta ezt a megpróbáltatást – s velünk élve megszerkesztette a frankót.  Járta a várost, feltérképezte és becsületére legyen mondva azt írta amit mondtak, amit látott, nem volt hajlandó megalkudni a megrendelőivel.  Le a kalappal az alkotás előtt.

Viszont amikor megkérdeztük a példaképemet, hogy ezért a megbízatásáért milyen összegű tiszteletdíjat és egyéb szolgáltatást kap a miskolci adófizetők pénzéből felfortyant. A nagy demokrata, a szólásszabadság bajnoka kirohant . Méltatlankodott. S olyat is mondott amit nem szívesen idézek.  Aki habozás nélkül képes más zsebében kutakodni az ne vegye zokon ha a média megkérdezi – mit fizet a város a propaganda könyv megírásáért.

Ezeket a jól sikerült képeket Kerényi László barátom készítette a miskolci régiségvásárban. A mester kortalan, s büszkén viseli a német szociáldemokraták jellegzetes fejfedőét. Remélem sok könyvet sikerült eladnia, s a legközelebbi vásárban személyesen is kereshetem.

Ha azt mondják, hogy a sárga irigységből kötekedek, akár igazuk is lehet. Tény, hogy máig is a legnépszerűbb magyar író akinek vág az agya, s elárasztja a könyvesboltokat.