L. Simon László: Körbejárni a hazát. Esszék

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában, Békés Márton szerkesztésében és Schmidt Mária előszavával lát napvilágot az elmúlt bő évtized L. Simon-esszéiből válogató kötet, köztük számos, kötetben még nem publikált írással.

Részlet Schmidt Mária előszavából: „Milyen feladatot ró ránk az a közösség, amelynek tagjai vagyunk? Az a vidék, az a táj, azok az utcák, lankák, dombok, amik közé születtünk, amik között nevelkedtünk, világra eszméltünk? Amikor L. Simon László újra meg újra bejárja szülőföldjét, az ő megyéjét, az ő faluját, az ő városát, az ő szűkebb és tágabb pátriáját, tudatosan keresi, kutatja a gyökereit. A gyökereit, amelyek mélyen belekapaszkodnak az ismerős, de mégis oly visszavonhatatlanul megváltozott tájba, ahol minden fűszálhoz, fához, kőhöz és téglához, családi, gyermek vagy serdülőkori élményei kötik. Ez a kötet a kötelékekről szól. Azokról az eltéphetetlen szálakról, amik tradíciókká fonják a múltat, amik összekötnek bennünket elődeinkkel és utódainkkal. Amikben magukra ismernének déd- sőt ükszüleink is, ha itt lennének közöttünk, és amit nemcsak feladatunk, de kötelességünk is áthagyományozni utódainkra.”

A kötet bolti ára: 3500 Ft

Kelemen Erzsébet: A szöveg testén túl. L. Simon László lineáris és vizuális költészete

 

A Ráció Kiadó gondozásában jelenik meg Kelemen Erzsébet író, költő, irodalomtörténész monográfiája, aki így ír a kötet fülszövegében: „L. Simon László napjaink irodalmi és közéletének sokszínű és összetett életművel rendelkező személyisége. Eddig megjelent tizenhat könyvében fontos szerepet kap a líra, a vizuális költészet, valamint az irodalom határterületeinek kutatása. Ezért az irodalmi munkásságát feldolgozó, két kötetesre tervezett monográfiámnak most kézben tartott első részében a lírai énre fókuszálva L. Simon korántsem lezárt költői életművének lineáris és vizuális költeményeivel foglalkozom, bemutatva az egyéb vizuális alkotások egy életművön (néha egy köteten) belüli jelenlétét is. Esszéista, próza- és tanulmányírói munkásságát pedig a következő monográfiában dolgozom fel. A vizuális költészet terén L. Simon László által teremtett új utakat, műfajokat feltárva, a köteteinek, műveinek interpretációs leírásával arra is választ próbálok adni, hogy ez az életmű miképpen járul hozzá a kortárs magyar költészet gazdagításához, valamint a világirodalomhoz. Bemutatom a költői életmű hozadékát, a magyar irodalom életében betöltött inspiráló erejét. Bízom benne, hogy a mű-megközelítésekkel közelebb hozom az olvasót a vizuális költészethez és egy gazdag életmű felfedezéséhez, értékeléséhez is.”

A kötet bolti ára: 3200 Ft

 

A két kötetet egyszerre mutatják be június 12-én Budapesten, június 13-án pedig Székesfehérvárott, illetve a szerzők dedikálnak is a Könyvhéten. A bemutatók programja, valamint a dedikálások pontos időpontja a következő:

 

Június 12. hétfő 18 óra – Könyvbemutató a Terror Háza Múzeumban (Budapest, Andrássy út 60.)

Résztvevők: Schmidt Mária történész, Kelemen Erzsébet író, irodalomtörténész, Bengi László irodalomtörténész, moderátor: Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója. A rendezők a rendezvény@terrorháza.hu címen várják a részvételi szándékuk regisztrálását.

 

Június 13. kedd 18 óra – Könyvbemutató a Vörösmarty Társaság nagytermében (Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca 14.)

Köszöntőt mond: Cser-Palkovics András polgármester, Kelemen Erzsébet könyvét bemutatja Bakonyi István irodalomtörténész, L. Simon László esszékötetéről a szerzővel Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget. A rendezők a racio@racio.hu címen várják a részvételi szándékuk regisztrálását.

 

 

Dedikálások, további könyvheti programok:

 

Június 9. péntek, Székesfehérvár, 16 óra: a Könyvhét fehérvári programjainak hivatalos megnyitója a városháza előtt, ahol díszvendégként L. Simon László is köszöntőt mond, majd 16.30-tól a Vajda János Könyvesbolt standjánál dedikál.

 

Június 10. szombat, Budapest, Vörösmarty tér, 16 órától a Ráció Kiadó standjánál Kelemen Erzsébet, 17 órától a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pavilonjánál L. Simon László dedikál.

 

Június 11. vasárnap, Budapest, Vörösmarty tér, 17 órától a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pavilonjánál L. Simon László dedikál.