Szabad e szombaton spinnerrel játszani – játék a kődobáló palesztin gyerekeknek – régi találmány a Szent Földről – begyűrűzte a világot

Állítólag azért találta fel az alkotója ezt a játékot, hogy a palesztin gyerekek ne a zsidókat dobálják kövekkel. Ez nem jött be, de a világsiker igen.

Bizonyosan sok szülő ismerte meg mostanra a spinnert: ezt a kis, kézben pörgethető-forgatható műanyag játékot, mely éppen lázban tartja a kisgyerekeket úgy Izraelben, mint Magyarországon. Népszerűségének hajnalán felröppent a hír, hogy a játék kitalálója, a 63 éves, amerikai Catherine Hettinger az 1980-as években jött elő először a játék ötletével, célja pedig – állítólag – nem volt más, mint a közel-keleti béke megteremtése. Egy izraeli útján ugyanis saját szemével látta, hogyan dobáltak palesztin fiatalok köveket a közelükben álló rendőrökre és járókelőkre, és azt gondolta, hogy ha valami mással elfoglalják magukat, elállnak a kődobálástól. A híradások szerint a hölgy a lányával együtt fejlesztette ki a legmegfelelőbb formát a játékához.

Az eszköz azonban sajnos nem érte el a célját, hiszen a palesztin fiatalok nem unalomból dobálóznak kövekkel, hanem azért mert erre tanítják őket kicsi gyerekkoruktól fogva. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy az eredeti, Hettinger által kitalált játék köszönőviszonyban sincs az elterjedt alkalmatossággal.

Ha a zsidók ellen uszított fiatalokat nem is, a kortárs rabbikat azonban igencsak foglalkoztatja a spinner. Mi történik akkor például, ha szombaton szeretne valaki egy ilyet pörgetni, vagy imádkozás közben szeretné forgatni?

A Sulchán Áruch (Orách Chájim 96) című törvénykönyv leszögezi, hogy az ember imádkozás közben nem tarthat semmit a kezében, mert ha az véletlenül leesik, az ember inkább arra figyel, és nem tud kellő odafigyeléssel imádkozni miatta. Kivétel ez alól minden olyan dolog, melyre szükség van az imádkozáshoz: imakönyv, vagy szukotkor az ünnepi csokor, a luláv. Jicchák Silberstein rabbi, aki korunk egyik jelentős vallási vezetője, a következő példával támasztotta alá azt a véleményét, mely szerint a spinner – hiába segíti sokak szerint a koncentrálást és az elmélyülést – nem való egy imádkozó kezébe: mivel senki nem lenne olyan szemtelen, hogy az Egyesült Államok elnökével szemközt állván egy spinnerrel játszik, egészen biztosan tilos ezt tennünk, ha a Királyok Királya előtt állunk.

További kérdés, hogy mi a helyzet a szombattal. Az elmúlt időszakban meglehetősen sokan fordultak az izraeli központú, a modern élet újabb és újabb vívmányait a háláchá szolgálatába állító Comet Intézethez azzal a kérdéssel, hogy vajon szombaton használható-e a háromlevelű műanyag játék. Az intézet rabbijai komolyan vették a fiatal érdeklődők kérdését: miután szétszereltek néhány ilyen eszközt, megállapították, hogy míg a legegyszerűbb típust szabad használni szombaton, addig azt a fajtát, melyben a pörgetés hatására egy LED lámpa gyullad fel, tilos. Az intézet rabbijai ugyanakkor azt is tanácsolták a gyerekeknek, hogy spinnerjeiket ne vigyék el a zsinagógába szombatonként, és semmiképpen ne játsszanak velük se imádkozás, se tóraolvasás közben.