Csacsogó vaginák a női egészségért  – újabb hadjárat indul a puncikért, a félrekezelések elkerüléséért – a leggyakoribb tévhitek
A member of the "Ranetka" private family club takes a medical-cosmetic massage using the Achatina fulica snail, also known as the Giant African land snail, at the club in Russia's Siberian city of Krasnoyarsk, November 19, 2013. Snails' massage method, which is believed to speed up the regeneration of the skin and to eliminate wrinkles and scars, has become more popular among beauty salons and female health clubs of the city, according to the "Ranetka" club owner Yelena Baranchukova. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: ANIMALS HEALTH SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX15K64

Sok nő még mindig nem kezeli nyíltan a vaginával kapcsolatos problémákat, és ez gyakran tájékozatlanságot, tévhiteket szül. Dr. Pétervári László* szülész-nőgyógyász szerint a fertőzések ellen bevetett otthoni házi praktikák számtalan esetben félrekezeléshez vezetnek, mert a nők többsége saját maga kezdi el orvosolni a problémáját, a kiváltó okot viszont rosszul azonosítják. A hüvelyfertőzés oka ugyanis gyakran nem gomba, hanem különböző baktériumok vagy vírusok. A tévhitek ledöntésének tehát éppen itt az ideje, ezért idén augusztustól Punci, Vaginina, Suncica és Nuni nyíltan beszélnek a hüvelyfertőzésről, annak okairól és lehetséges megoldásairól. Hallgassuk meg a

 Csacsogó vaginákat, a női intim higiénia kíméletlenül őszinte szakértőit, hogy elkerüljük a felesleges kínlódást, és humorral fűszerezve tanuljunk a témáról!

Sziasztok cuncik, avagy figyeljünk a vaginákra!
A vagina körüli számos tévhit és tájékozatlanság sok problémához és félrekezeléshez vezet, éppen ezért a nők érdekében csacsogó vaginák célja az, hogy a nők mostantól nyíltan beszéljenek az intim testrészeiket érintő problémákról, és megfelelően kezeljék a kellemetlen tüneteket. A Beliema négy tiszteletbeli nagykövete, Punci, Vaginina, Suncica és Nuni saját szemszögükből humorral és kíméletlenül őszintén hívják fel a figyelmet a természetes védekezőképesség fontosságára és a megfelelő kezelés kiválasztására, ami a népszerűvé vált tévhitek eloszlatásával kezdődik.
Tudtad? A leggyakoribb tévhitek a vagináról
Manapság sokat és sok fórumon lehet olvasni mindenről, így a női nemi szervekről is, ennek következménye pedig többek között az is, hogy a tények mellett egyre több tévhit terjed el. Íme, a leggyakoribb tévedések a vagináról:
• Az intim zuhany annál jobb, minél többször csináljuk.
• A hüvelyváladék minden esetben bajt jelez.
• A vaginában élő baktériumok csak károsak lehetnek.
• A vagina illata mindig ugyanolyan.
• A hüvelyfertőzést csak gomba okozhatja.
Fontos szem előtt tartani, hogy az intim zuhany, illetve a hüvelyöblítés a fertőzések esetében helyreállító kezelésként megállja a helyét, túlzott alkalmazása azonban megbonthatja a vagina egyensúlyát. A hüvelyváladékot még mindig sokan a „bajjal” azonosítják, Dr. Pétervári László szülész-nőgyógyász is elmondta, hogy a hozzá forduló nők több mint harmada küzd hüvelyi folyással, melyet gombás vagy bakteriális fertőzés okoz. A szakorvos hozzátette, hogy a fiatalok egyre tájékozottabbak a hüvelyi fertőzésekkel kapcsolatban, és egyre nyíltabban beszélnek a témáról, éppen ezért mielőtt orvoshoz fordulnának sokan próbálnak ki házi praktikákat, illetve patikákban kapható készítményeket. Ezért is kiemelten fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a készítményekről és azok hatásairól, ha pedig szükséges, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Baktérium vagy gomba?
Ha baj van, biztosan gombám van – gondolnánk elsőre, de mégsem lenne igazunk. Egy 2014-es fogyasztói kutatás** szerint a legtöbb nő, aki már tapasztalt hüvelyfertőzést, úgy vélte, hogy elsősorban gomba okozta a problémáit. Ezzel szemben azonban a valóság az, hogy akár az esetek felében baktériumok lehetnek a felelősek az efféle kellemetlen tünetekért. A gomba tehát nem az egyetlen kiváltó ok, és miután a nők több mint 60%-a inkább saját maga kezdi el orvosolni a fertőzést, ez a tévhit komoly problémákhoz, félrekezeléshez is vezethet. A közép-kelet-európai régió egyes országaiban például bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nők kétharmada kezdi el kezelni magát tévesen különböző gomba elleni készítmények segítségével.
Ma már léteznek olyan tejsav- és probiotikumtartalmú készítmények, amik mindkét eredetű probléma esetén segítenek, ám annak ellenére, hogy a fiatalok egyre oldottabban kezelik az intimitást, a hüvelyfertőzés még mindig viszonylag kellemetlen téma mindenki számára. A lényeg azonban, hogy merjünk beszélni róla, figyeljünk az egészségünkre, és hallgassunk a Csacsogó vaginákra!
Csacsogó Vaginák: Hogyan bánj velünk helyesen?
https://youtu.be/v3BoQfp8nI0
Csacsogó Vaginák: Trükkök helyett csapdák
https://youtu.be/2by1KpCgVjM
Csacsogó Vaginák: Egyszerű trükkök a boldogságunkért
https://youtu.be/dwDUUi43158
Csacsogó Vaginák: 6 dolog, amit régóta el akart árulni neked a vaginád
https://youtu.be/uTyEEXIT1I4

* Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus több mint 10 éve a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa.
** Women Intimate Health, Usage & Attitude kutatás, 2014. december, IPSOS

A közleményt a

segítségével küldtük.
Próbakő Kft., 2017