Skip to content

Agyban nagy – Édesapánk ma békésen elaludt – írja Pataki Judit a világhírű fejszámoló lánya

Agyban nagy – Édesapánk ma  békésen elaludt – írja Pataki Judit  a világhírű fejszámoló  lánya
Pataki

Árak, bérek, adókulcsok, áfák, számlák, levonások, kivonások, kamatok. Idegesítenek mindenkit, aki nem tud könnyedén eligazodni a számok világában. De nem Pataki Ferencet, a fejszámoló művészt, akinek csodába illő képességét generációk sora irigyelte meg, előadásain nyújtott hihetetlen produkciói láttán.

Pataki úr az utóbbi években már csak ritkán vállal fellépéseket. Azonban szó sincs arról, hogy magas életkora – január 20-án lesz 88 esztendős – következtében megkopott volna csodálatos matematikai tehetsége. Ma is ugyanolyan gyorsan jár az agya, mint fénykorában, amikor bejárta műsorával a világot. , , Én akkor is tréningezem, ha nincs a napokban fellépésem. Sétálás közben például figyelem az autók rendszámait és összeszorzom őket” – árulta el a művész.

Számolótudományát, amelynek bemutatásához mindig frappáns szöveget is társított – magyaron kívül, ha kellett angolul, németül, oroszul, szlovákul, svédül vagy akár héberül – több földrész lakói megcsodálhatták. A nézők közül találomra kiválasztott emberektől kapott feladatokat mindenütt játszi könnyedséggel és a komputerekkel vetélkedő sebességgel és pontossággal oldotta meg. , , Míg a számítógép kezelője nyomkodja a gombokat, én már mondom a végeredményt” – büszkélkedik Pataki Ferenc.

Ennek ellenére Pataki úrnak is akadnak néha kellemetlen pillanatai, amikor szembesülni kénytelen a nagy magyar valósággal. , , Nemrég a hentesnél háromféle felvágottat vásároltam. Az eladó 30 forinttal többet blokkolt. Amikor reklamáltam, még neki állt följebb: ‘Papa, én megtanultam számolni. Jó lenne, ha maga is venne számtanleckéket!’ Azóta is töprengek, kettőnk közül ki az igazi művész.”

Egy másik jellemző történet: , , Tankoltam egy benzinkútnál, tele kértem a tankot, ami 43 literes. Meglepetésemre a kút kijelzője 49 litert mutatott. ‘Ez lehetetlen, ennyi nem fér bele’ – jegyeztem meg. ‘Matematika ez, uram!’– nyugtatott meg a kutas. Azóta sem tudtam megnyugodni…”


Szántó István


Related article

ÉRETTSÉGI? A MÚLT-KOR SEGÍT!

[https://mult-kor.hu/erettsegi?nlstat=nlstatstring] A kialakult veszélyhelyzet következtében a végzősök érettségi vizsgára történő felkészülését komoly kihívás érte. A Múlt-kor szerkesztősége szeretné megkönnyíteni a helyzetüket. Összeállítottunk két...

0 Comment

KI ISMERI FEL?

     2023. 09. 29., p – 10:58 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához. A Miskolci...

0 Comment