Ahol gyógynövények díszítik a tantermet
bicikliző gyerekekek

Szabó Gyuri bácsi Bükkszentkereszten, egy hegyek által övezett, friss levegőjű, háborítatlan szépségű kis faluban él a Bükkben, ott járja a természetet, gyűjti a gyógyító növényeket. Kedvenc gyógyító növényeiből gyógynövénykertet hozott létre, tavasztól őszig pedig gyógynövénytúrákon fogadja a természetbarátokat. Az általa megálmodott, nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok minden évben többezres közönséget vonz. A kicsattanó egészségű, 89 éves Gyuri bácsi maga a legékesebb példája, hogyan lehet szellemi és testi egészségünket megőrizni a gyógynövények segítségével. Vélhetően részben az ő tevékenységének, hitének köszönhetően Magyarországon azelőtt soha nem látott népszerűségnek örvendenek a gyógynövények.

Sokan nem tudják, hogy a nevéhez fűződő vállalkozás, a Györgytea szívesen támogatja a helyi közösséget, hiszen az oktatás ügyét kiemelten fontosnak tartják. Gyuri bácsi falujában, Bükkszentkereszten a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában az ötödikesek egy teljesen megújult tanteremben kezdhetik majd az évet.

„Gyuri bácsi nagyon régóta támogatja az iskolánkat. Jó kapcsolat van az iskola és a Györgytea között, bármilyen rendezvényünk van – farsang vagy suligála –, mindig számíthatunk rájuk. Idén, nyári szünetben pedig egy teljes tantermet újítottak fel, amit majd az ötödik osztály fog használni ősztől. A tanterem teljes átalakításon esett át: új linóleumot, függönyöket, bútorokat kaptunk, harminc széket, iskolapadokat, faliújságot, térképszekrényt, dekorációt” – árulja el Telekes Józsefné, a bükkszentkereszti intézmény igazgatónője, aki azt is elmeséli nekünk, hogy dekorációként helyi gyógynövények fotói kerültek a felújított tanterem falára, magyar, latin és persze szlovák képaláírással. Az igazgatónő nagy szeretettel mesél diákjairól, akik a szlovák tanulmányi versenyekről sorra hozzák az érmeket, de matematika, magyar, angol tanulmányi versenyeken és különböző sportversenyeken is nagyszerű eredménnyel szerepelnek.

 

Érdekesség, hogy a bükkszentkereszti általános iskolában a testnevelésórákon mountain bike oktatás is folyik, a Kis-Galya Közhasznú Sport Egyesület jóvoltából. Az egyesület vezetője, Sikter Zsuzsa nagyon büszke rá, hogy a tanítványai közül öten már „A” kategóriában versenyeznek, lassan kezdik őket megismerni az országos versenyeken. Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó Gyuri bácsi lánya kezdeményezésére a Györgytea idén a Kis-Galya Egyesület tevékenységét is támogatta, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek álmaikhoz. 

„A Györgytea már 2015-ben is támogatott minket, idén pedig még komolyabb összeggel, félmillió forinttal segíti a munkánkat. Azért fordultunk hozzájuk, mert mindenképpen egy helyi vállalkozást szerettünk volna megkeresni, hiszen a falu gyerekeiről van szó. Az az 500 ezer forint, amit most kaptunk, nagyon komoly segítség nekünk” – tudjuk meg Sikter Zsuzsától, aki a főállása mellett készíti fel a gyerekeket a versenyekre. Tanítványai rendszeresen járnak az országos versenyekre, a Magyar Kupa Futamokra, a Magyar Nemzeti Bajnokságra, és néhány közelebbi, szlovákiai nemzetközi versenyre is. És ami talán szintén fontos, a gyerekeken keresztül a szülők is egyre jobban kezdik megszeretni a rendszeres sportot. A nagyobbaknak szól az immár hagyománnyá vált, októberi bükkszentkereszti szezonzáró kerékpáros verseny is, az Üveghuta Kupa, melyen – emlékezve az üveghutákra, a régi, legendás bükkszentkereszti üveggyártásra – az egyesület kézzel festett üvegkupákkal és érmekkel ajándékozza meg a győzteseket.