Így lehet anyagilag könnyebb az iskolakezdés

Az Intrum Iustitia feltérképezte a magyarok iskolakezdéssel kapcsolatos pénzügyi szokásait, aminek eredménye az alábbi sajtóközleményben található.

 Már csak két nap maradt a szünidőből, és kezdetét veszi a következő tanév. Az iskolakezdés nemcsak a gyerekeknek jelent kihívást, hanem a szülőknek is. Az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből kiderül, hogy a tudatosan spóroló magyarok egyharmada próbál gyermeke taníttatására havonta félretenni, hogy könnyebb legyen a tanévkezdés.

 

  • A magyarok 40 százaléka havi szinten spórol, közülük minden harmadik azzal a céllal, hogy gyermekei iskoláztatási költségei kisebb terhet jelentsenek a családnak a tanévkezdést megelőző időszakban.
  • A tudatos pénzügyi tervezés a magyar szülők szívügye, 90 százalékuk következetesen tanítja gyermekének a pénzzel történő helyes bánásmódot.
  • A megkérdezettek fele úgy látja, hasznos, ha a gyerekek több háztartási pénzügyi ismeretet sajátíthatnak el az iskolapadban.

 

Évről évre egyre több támogatást kapnak a családok a tanévkezdéshez, de így is jelentős anyagi kihívást jelenthet az iskola újraindulása. Az előrelátó pénzügyi viselkedés sok esetben megoldást jelenthet erre a problémára.

 

Tudatos pénzügyi tervezéssel a megemelkedett kiadások ellen

 

Az Intrum Justitia, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A kutatásban 21 országból 21 317 európai – köztük 1005 magyar – állampolgár vett részt.

A 2016 végén készített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből kiderült, hogy a magyarok 40%-a tudatosan spórol valamilyen célra havonta. Ez az arány a kor előrehaladtával egyre inkább növekszik, az 50 év felettiek közel kétharmada tesz félre rendszeresen.

A reprezentatív felmérés szerint a megtakarító magyarok több mint kétharmada azért spórol, hogy a hirtelen jelentkező kiadások ne érjék felkészületlenül. Az adatokból megállapítható az is, hogy jelentős megtakarítási cél a gyerekek és unokák támogatása, valamint az oktatás is: előbbire a rendszeresen spórolók 20, utóbbira pedig 10 százalékuk tesz félre.

Nélkülözhetetlen a fiatal generáció pénzügyi edukációja is

 

A gyerekek pénzügyi-gazdasági ismereteinek fejlesztése alapvető igény a szülők körében. Az Intrum Justitia felmérésében megkérdezett válaszadók közel 90%-a következetesen tanítja gyermekének a pénzügyek megfelelő kezelését otthon is.

 

Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a pénzügyi ismeretek oktatására, amely összhangban van az emberek elvárásaival. A felmérés eredményéből látható, hogy a válaszadók több mint fele úgy érzi, hogy bárcsak többet tanult volna e témáról az iskolában.

„Kutatásainkból egyértelműen nyomon követhető az a tendencia, hogy egyre tudatosabban állunk pénzügyeinkhez. Az iskolakezdést megelőzően feltornyosuló kiadásokat előrelátó tervezéssel igyekszünk elviselhetőbbé tenni, elkerülve így az esetleges hitelcsapdákat” – emeli ki Kis Annamária az Intrum Justitia üzletfejlesztési igazgatója.

 

 

Az Intrum Justitia-ról

Az Intrum Justitia és a Lindroff egyesülésével 2017. június 27-én létrejött Európa vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoportja. Az 1898-ban alapított Lindorff a követeléskezelés és -vásárlás mellett számlakezelési szolgáltatásokat is nyújt. Az 1923-ban alapított Intrum Justitia olyan testreszabott szolgáltatásokat kínál, amelyek igénybevételével mérhetően javul ügyfeleinek cash-flow-ja és hosszú távú jövedelmezősége. Az egyesített vállalatcsoport Európa 23 országában közel 8000 munkavállalót foglalkoztat, központja Svédországban, Stockholmban található. Az egyesített vállalatcsoport konszolidált árbevétele a 2017 márciusát megelőző 12 hónapban elérte a 1352 millió eurót. Az Intrum Justitia AB részvényei jegyezhetők a Nasdaq Stockholm tőzsdén. Tovább információkért látogasson el a www.intrum.com vagy a lindorff.com weboldalra.