Színházak éjszakáján!   élő bejelentkezés a Miskolci Nemzetiből

 

  Élő bejelentkezés a Nagyszínházból, nyílt próbák, zenekari műhelytitkok, igazgatói fogadóóra – mozgalmas programmal várta közönségét a miskolci teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton. Este nyolc órától ötszáz néző leshetett be a kulisszák mögé és ismerkedhetett meg egy darab készülésének különböző fázisaival. Az esemény zárásaként a közönség együtt énekelte a Marica grófnő slágerét a Nagyszínházban, amit élő bejelentkezéssel meg is örökítettek a legnépszerűbb közösségi oldalon!

 

Harmadik alkalommal rendezte meg a Miskolci Nemzeti Színház a Színházak éjszakáját, ahol a készülő előadásokba pillanthattak be a nézők. A résztvevők a készülő előadások próbáiba tekinthettek be, megismerkedhettek a színház zenekarával, de kérdezhettek az igazgatótól is.

A Nagyszínházban Cser Ádám zenei vezető mutatta be a színház zenekarát. A zenekari műhelytitkok címet viselő állomáson játékos formában ismerhették meg a nézők, milyen precíz játékot igényel minden zenésztől, hogy a darab hangzása tökéletes legyen, és vajon mi történik akkor, ha a hegedű, a fúvósok, vagy éppen az ütősök csak egy kicsit mást játszanak, mint ami a kottában van. Az általános derültséget keltő kísérlet után két készülő zenés darabból is hallhatott – immár tökéletesen szóló – részleteket a közönség.

A Csarnokban egy mesedarab, a Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejáték próbájába leshettek be az érdeklődők. Seres Ildikó színművésznő és Nagy Nándor zenész, zeneszerző avatta be az ide érkezőket a produkció dalainak áthangszerelésébe, hiszen egészen új formában hallják majd a nézőtéren ülők a régről ismert slágereket.

A Miskolci Balett is bemutatóra készül. Kozma Attila koreográfus-rendező állítja színpadra október végén a világhírű Casablanca című filmből készült táncjátékot. A balett-teremben ebből az előadásból láthattak részleteket a nézők, miközben a Miskolci Balett vezetője beavatta őket a készülő díszlet titkaiba is.

Az Énekkari próbateremben Gyülvészi Péter karvezető segítségével minden csoport megtanulta a Marica grófnő slágere, a „Ringó vállú csengeri violám” kezdetű dal refrénjét, amelyet az est végén közösen énekeltek a színészekkel a Nagyszínházban.

A Kamaraszínházban az „Ahogytetszik” avagy az Ardeni átmeneti próbált. Rusznyák Gábor rendező darabjából nyáron már volt egy előbemutató, most a felújítópróbát nézhette meg a közönség az október elején színpadra kerülő előadásból.

Harsányi Attila várta a csoportokat a Játékszínben, ahol már állt A kaukázusi krétakör díszlete. A színművész mesélt az előadás készüléséről, megmutatott néhány előre felvett fontos jelenetet, Láng Annamária színművésznő pedig, aki az előadás főszerepét játssza, videóüzenetben köszöntötte a színházlátogatókat.

A Festőtárban Béres Attila igazgató egy különleges székben ülve fogadta a közönséget, amelyben csak az igazat lehet mondani. A csoportok ki is használták az alkalmat, kérdeztek a színház működéséről, a készülő bemutatókról, a rendezői, igazgatói feladatokról, így rengeteg kulisszatitokra derült fény ezen a helyszínen.

Éjfél előtt megtelt a résztvevőkkel a Nagyszínház. Több mint 500 ember énekelte egyszerre a Marica grófnő slágerét. A színpadon a zenekar, az énekkar és a színészek segítették a tökéletes hangzást. A közös produkció megörökítésére felkértek minden okostelefonnal rendelkező látogatót, hogy élő bejelentkezésben adjon hírt az eseményről a legnépszerűbb közösségi oldalon. A színház felvételét itt érhetik el az érdeklődők.

Mozgalmas, élménydús programokat kínált a Színházak éjszakáján a Miskolci Nemzeti Színház. A már hagyománnyá vált program jövőre újra várja a kulisszák mögötti világra kíváncsi nézőket.